La méteo
previsions 29/11/2022

La méteo: el fred anirà a més, però les pluges es faran pregar

A mesura que avanci la setmana cada cop farà una mica més de fred. Els pròxims dies poden caure alguns xàfecs a les Terres de l'Ebre i al nord-est

3 min

BarcelonaA poc a poc l'ambient es va fent cada cop més hivernal. Aquest migdia la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya no ha passat dels 10,8 ºC, el valor més baix de la tardor fins ara. El vent ha empès el termòmetre fins als 18 ºC a Alcanar a Torredembarra i a Cunit i fins als 17 a Barcelona i a Tarragona, però de mitjana hi ha hagut gairebé un grau menys del que caldria esperar per a l'època.

El vent va de baixa, però aquesta nit encara ha bufat amb ratxes de fins a 85 km/h a Mont-roig del Camp o de 81 a Mas de Barberans i a Portbou. La neu ha seguit caient amb insistència al vessant nord del Pirineu. Avui fins a les 16.30 h s'han acumulat 21 mm de precipitació al Lac Redon, a la Vall d'Aran, 13 a Certascan i 10 a Viella. Les estacions d'alta muntanya del Pirineu occidental tenen gruixos acumulats d'entre 25 i 35 cm en la majoria dels casos. Durant la tarda la nevada anirà minvant, no és descartable algun ruixat aïllat entre la Selva, el Maresme i el Vallès Orienal.

Aquest ambient més fred, purament de tardor, serà el que marcarà tota la resta de la setmana i a mesura que passin els dies s'anirà fins i tot accentuant lentament. Els pròxims dies no hi haurà canvis bruscos de temperatura, però la tendència del termòmetre serà lleugerament a la baixa com a mínim fins diumenge. Durant la setmana dels múltiples ponts el termòmetre més aviat tendirà a remuntar lleugerament, però no cal esperar res que s'assembli a un estiuet. En general aquest inici de desembre serà purament de tardor i amb moments fins i tot de fred d'hivern, però val a dir que els tambors d'onada de fred que ressonen a les xarxes socials no s'ajusten en absolut a la realitat del temps que ens espera com a mínim fins al deu de desembre, i més enllà d'aquí l'escenari és molt poc clar.

La segona part de la setmana estarà marcada per una nova entrada d'aire fred en altura i un vent que en alguns moments pot ser humit. La suma d'aquests dos factors acostuma a significar un escenari de pluges al Mediterrani, però de moment els models de previsió no acaben d'augurar que aquest panorama de precipitacions pugui fer diana a Catalunya.

Demà començaran a augmentar els núvols al País Valencià i probablement també hi haurà estones de cel mig ennuvolat al terç sud de Catalunya i a Ponent. Com més al nord-est més sol farà. Entre la tarda i el vespre no és descartable algun ruixat entre el delta de l'Ebre i a la Costa Daurada, però en tot cas serien fenòmens molt aïllats.

Dijous la inestabilitat anirà a més entre el País Valencià i el sud de les Balears, on ja hi haurà alguns ruixats molt irregulars però puntualment intensos. El pronòstic és una mica incert, però no és gens descartable que dijous també plogui a les Terres de l'Ebre, encara que sigui de forma molt dispersa. En general a Catalunya hi haurà més intervals de núvols, però les clarianes predominaran.

Entre divendres i dissabte aquesta inestabilitat s'anirà movent cap al nord, però només a l'extrem nord-est de Catalunya hi ha algunes possibilitats que la pluja i la neu puguin ser destacables. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que és poc probable un escenari de pluges extenses i significatives a bona part de Catalunya. Només en alguns sectors de l'Empordà, del Rosselló i del Pirineu Oriental hi ha indicis que això pugui passar, però, així i tot, la previsió encara és incerta. Per tant, a hores d'ara el més probable és un cap de setmana potser amb estones de cel mig tapat, però amb més sol que núvols.

Ahir parlàvem també de la possibilitat que una borrasca que entrarà pel sud-oest de la Península pugui també significar una oportunitat de pluges i nevades la setmana que ve. Tot això encara és poc clar, però sí que es pot dir que les últimes actualitzacions dels models de previsió no han reforçat aquesta possibilitat de pluges i nevades a mitjans de la setmana que ve. Com veieu en els mapes de probabilitat que plogui amb ganes per dies, el color dels mapes de mitjans de la setmana que ve no passa d'un verd tímid. Caldrà seguir-ho.

Octubre i novembre consoliden la sequera

Ahir es van acumular més de 10 l/m² en alguns punts de la Catalunya Central, però la pluja va tornar a ser molt minsa en general. La baixa d'ahir no evitarà que el novembre s'acabi també amb un dèficit de pluja molt important a Catalunya. De mitjana aquest mes ha plogut un 60% menys del que sol fer-ho, si es comparen dades d'enguany amb les dels últims 13 anys. És un més dels capítols d'aquesta sequera que fa dos anys que dura i que enguany només ha tingut contrapesos a l'agost i al març. Després d'un final d'estiu esperançador, octubre i novembre han punxat clarament.

Anomalia de precipitació per mesos a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2021.
stats