La méteo
previsions 09/12/2022

La méteo: fins a deu graus menys i noves situacions de ruixats i neu

Entre aquesta nit i demà al matí tornarà a ploure en força comarques. Diumenge i dilluns arribaran noves pertorbacions

3 min

BarcelonaDesprés de la pluja i el dia gris d'ahir, avui s'ha girat la truita. Aquest divendres més de la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han superat els 15 graus i s'han arribat a superar els 20 en indrets com Barcelona, Girona, Mont-roig del Camp i el Prat de Llobregat. De mitjana hi ha hagut dos graus i mig més del que tocaria per a l'època, l'anomalia positiva més marcada d'aquest mes fins ara. El mapa de diferència entre la temperatura d'avui a les 15.30 h i el d'ahir a la mateixa hora és molt clar:

Diferència entre la temperatura d'avui a les 15.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

Els canvis de temps no s'acaben i ràpidament aquesta tarda arribarà un altre sistema frontal que provocarà més pluges. Entre última hora de la tarda i la nit tornarà a ploure en molts indrets, unes precipitacions que en general seran minses, però que de matinada aniran guanyant protagonisme en diverses comarques de Barcelona i de Girona. La regada d'aquest vespre no serà tan abundant ni tan general com la d'ahir, però entre la matinada i demà al matí és possible que plogui amb certes ganes en punts del Vallès, del Maresme, de la Selva i al voltant de la Serralada Transversal. Demà al matí també hi haurà ruixats entre Menorca i el nord de Mallorca. A Ponent i al sud s'obriran clarianes ràpidament, però a l'est el dia serà variable i a la tarda encara es podria escapar algun ruixat aïllat entre el Baix Empordà, la Selva i el Gironès. Seran fenòmens puntuals.

Diumenge no plourà, però el pas d'un altre front que afectarà sobretot el País Valencià farà que el cel quedi molt enterbolit, com més al sud més tapat estarà i com més al nord més esqueixats seran els núvols. Diumenge cauran algunes pluges poc abundants en moltes comarques del País Valencià i a la tarda pot arribar a ploure tímidament a les Terres de l'Ebre. Diumenge la cota de neu serà molt baixa, se situarà al voltant dels 1.000 metres, cosa que pot fer que nevi als Ports i que es pugui arribar a veure alguna volva de neu testimonial a la serra de Montsant i a les muntanyes de Prades.

Cal tenir molt en compte el canvi de temperatura que hi haurà els pròxims dies. L'ambient molt agradable d'avui serà només una anècdota, ja que demà al migdia les temperatures ja seran entre 2 i 5 graus més baixes que avui, i diumenge aquesta baixada arribarà a ser de fins a 10 graus en algunes comarques interiors. A Ponent, per exemple, es passarà de màximes de més de 15 graus avui a una temperatura de 6 o 7 graus durant els migdies de diumenge i dilluns.

El canvi s'anirà accentuant a partir de demà al migdia i de nit ja es notarà la matinada de diumenge. Els núvols evitaran glaçades fortes en general, però l'ambient del tram final del cap de setmana i de l'inici de la setmana que ve serà purament d'hivern. També cal tenir en compte el mestral i la tramuntana, que demà a la tarda bufaran amb ratxes de fins a 70 o 80 km/h a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i al nord de l'Empordà. Diumenge el vent afluixarà ràpidament.

També val la pena fer una pinzellada al temps de la setmana que ve, ja que arribaran més canvis. Entre dilluns a la tarda i dimarts una nova pertorbació tornarà a fer ploure. Les precipitacions seran abundants sobretot en comarques de l'oest, però pot tornar a ploure amb certes ganes també entre Tarragona i Barcelona. Aquest canvi de temps farà marxar el fred més purament d'hivern. Durant la segona part de la setmana és possible que arribin noves situacions de pluja i neu. Sobre això encara hi ha molta incertesa, però en tot cas res fa pensar que hàgim d'entrar aviat en un escenari de monotonia.

Pluges bones però insuficients

La baixa d'aquest dijous va arribar a deixar més de 30 l/m² en alguns punts del Pirineu i Prepirineu i nevades de fins a 20 cm a les cotes altes del vessant sud de la serralada. També destaquen les pluges de més de 20 l/m² acumulades al Camp de Tarragona, precipitacions que, tot i això, no suposaran cap millora destacable en els nivells de reserves d'aigua dels embassaments.

stats