previsions 22/09/2021

La méteo: la tardor comença amb risc de pluges fortes i una pujada de la temperatura

Durant la nit i fins dijous al migdia poden reaparèixer alguns aiguats a la costa

3 min

BarcelonaAquest dimecres ha començat amb una mica menys de fresca que ahir. L'ambient de tardor persisteix justament el dia en què comença oficialment la nova estació: avui a les 9 i 20 minuts del vespre es produirà l'equinocci i entrarem a la tardor.

El temps continua marcat per la gota freda que està provocant aiguats en diferents indrets durant la setmana. Ahir va ser sobretot a les Balears, al sud del País Valencià i en alguns punts de Granada on les tempestes van descarregar amb més força. Avui les pluges més intenses i abundants cal esperar-les al País Valencià i també a les Terres de l'Ebre, on les acumulacions podrien arribar a superar els 100 l/m² en 24 hores.

Aquest matí les pluges ja han començat a descarregar amb força en alguns d'aquests sectors: fins a les dotze del matí destaquen els 80 l/m² caiguts als Alfacs, els 63 de l'illa de Buda, els 47 d'Amposta i els 27 de L'Aldea o els 16 de Tortosa. Als Alfacs han caigut 31 l/m² en només mitja hora. Des d'ahir les pluges ja han acumulat més de 150 l/m² a Oliva, a la comarca de la Safor, un dels indrets de la Península on habitualment la pluja sol aparèixer amb més força a causa de l'orografia. Ahir es van arribar a acumular també 134 l/m² a Sant Joan de Labritja, a Eivissa, 124 a Muro i 95 a Pollença.

Imatge del radar a les 12 del migdia

Com sol passar en aquestes situacions mediterrànies, hi ha incertesa en el pronòstic. La línia entre un dia mig ennuvolat i una situació de pluges fortes és fina, però avui l'escenari més probable és una situació de precipitacions abundants al País Valencià, uns aiguats sobtats que de cara al vespre es poden repetir també a les Terres de l'Ebre. A la resta de Catalunya el dia s'entreveu mig ennuvolat, o fins i tot amb més sol que núvols.

A dos quarts de vuit del matí el Meteocat ja ha emès un avís de temps violent al Montsià i al Baix Ebre a causa de la forta tempesta que s'acostava. Aquest avís només serà vigent fins a dos quarts de deu del matí, però aquestes dues comarques també estan alertades de pluges que puguin superar els 100 l/m² en 24 hores. De cara al vespre i fins demà al migdia també hi ha avisos per possibles pluges intenses a la Costa Daurada i fins i tot a la costa central. Protecció Civil té activada la prealerta del pla Inuncat.

El moment de més inestabilitat a Catalunya s'entreveu entre aquesta nit i demà al migdia. Alguns models de previsió apunten a la possibilitat que les pluges fortes no només afectin les Terres de l'Ebre, sinó també altres sectors litorals centrals i del sud. Cal tenir en compte aquesta possibilitat de cara a la matinada i demà al matí, encara que hi hagi incertesa i el pronòstic sigui poc clar.

i
Probabilitat en tant per cent que demà plogui amb ganes (més de 5 l/m2).

A partir de dijous a la tarda el temps s'anirà calmant. Divendres serà un dia variable i enterbolit, però la inestabilitat se centrarà sobretot al centre de la Península. No és descartable que puguin aparèixer encara alguns xàfecs a les Terres de l'Ebre o en comarques de la Franja i de l'extrem oest de Catalunya, però seran fenòmens molt aïllats. Dissabte pot haver-hi intervals de núvols, però el risc de ruixats anirà clarament a la baixa, diumenge encara més.

Altres factors a tenir en compte avui i demà seran el vent i la situació marítima. Avui el gregal bufarà amb cops de fins a 40 o 50 km/h a prop de mar, i això provocarà forta maror i fins i tot maregassa. Onades que poden superar els dos metres d'altura. Demà el vent seguirà i el mar estarà fins i tot més esverat que avui a les Terres de l'Ebre, al País Valencià i als sectors de les Balears orientats a llevant.

Pel que fa a la temperatura, l'ambient de tardor s'anirà esmorteint a mesura que avanci la setmana. Avui i demà els núvols, el vent i la pluja evitaran que la sensació tèrmica pugi, sobretot de dia, però el cap de setmana la temperatura fregarà els 30 graus en comarques interiors i la sensació tèrmica fins i tot superarà aquest llindar a la costa. El primer tast de tardor s'acabarà de pressa, i el segon no arribarà com a mínim fins ben entrada la setmana que ve.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.
stats