previsions 17/04/2021

L'hivern no acaba de marxar

Ahir es va veure nevar per sobre dels 600 metres i aquest matí ens hem llevat sota zero en força comarques interiors

2 min
Restes de la nevada d'ahir a Muntanyola, a Osona
Escolta aquí la previsió del temps

La matinada ha sigut força més freda que l'anterior a pràcticament tot el país i, per exemple, el termòmetre s'ha situat sota zero a Olot, a Girona, a Tremp o a Vic i ha baixat fins als -2 ºC a la Seu d'Urgell, -3 al Pont de Suert o -4 a Puigcerdà. De fet, la temperatura mínima mitjana d'avui, de només 0,9 graus, ha sigut la tercera més baixa en una segona quinzena del mes d'abril des del 2009. El registre extrem de la sèrie és per al 28 d'abril del 2017, quan la temperatura mínima mitjana de Catalunya va ser negativa després d'una jornada també amb neu –com ahir– al Montseny. En tot cas, el següent gràfic ens ajuda a visualitzar el fet que les temperatures d'aquests últims dies són força més baixes del que seria habitual a aquestes altures de primavera.

L'ambient fred de primera hora es mantindrà durant tota la jornada i avui costarà trobar màximes per sobre dels 14 o 15 graus. Sensació més d'hivern que de primavera que anirà acompanyada de cel bàsicament serè a Ponent i al sud i de força núvols i fins i tot d'alguns ruixats a la meitat oriental del país. No serà un dia passat per aigua però en algun moment o altre s'haurà d'obrir el paraigua a l'Empordà, la Selva, el Maresme o el Vallès Oriental. La cota de neu es mourà a l'entorn dels 800 o 900 metres d'altitud i la tramuntana continuarà bufant amb cops moderats a l'entorn del cap de Creus.

Previsió de pluja acumulada per a aquest dissabte.

Demà el contrast tèrmic entre el dia i la nit serà una mica més acusat que avui, amb una matinada altre cop sota zero al Pirineu i en molts punts de la Catalunya Central però amb un migdia més suau, amb temperatures diürnes que recuperaran dos o tres graus respecte a les d'aquest dissabte. Demà el sol recuperarà protagonisme i ja només s'escaparà algun floc fins a mig matí a la Vall d'Aran o al nord del Pallars. La tramuntana s'anirà afeblint amb el pas de les hores i de cara al vespre ja no es deixarà sentir enlloc.

Temperatura mínima prevista per a aquest diumenge.

El repunt de les temperatures s'acabarà de fer evident dilluns, però, en conjunt, l'ambient dels quatre o cinc dies vinents serà més fresc del que ens trobem normalment a mitjans d'abril. Serà, en tot cas, de cara a la diada de Sant Jordi i al cap de setmana vinent que la sensació de plena primavera es consolidarà definitivament. Tot plegat amb més núvols que clarianes i una tongada de ruixats dèbils i dispersos entre dimarts i dimecres.

Diferència de temperatura diürna entre aquest dissabte i la diada de Sant Jordi.
stats