previsions 01/03/2021

La méteo: humitat i cel mig ennuvolat a l'espera d'alguns ruixats a partir de divendres

Demà els núvols encara seran més espessos, però gairebé no plourà enlloc

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaAvui els núvols baixos han tornat a ser protagonistes enmig d'un tram final de l'hivern en què, com detallarem més endavant, si bé no ha fet gaire fred, hi ha hagut menys sol del que sol ser habitual. Avui les temperatures màximes més altes han sigut els 20 graus de Bossòst, els 18 del Vendrell i els 17 de Malgrat de Mar, Castell d'Aro i Cunit. En canvi, algunes màximes a prop de la costa han sigut molt més baixes: a la Nova Icària de Barcelona no s'ha passat de 13,5 graus i a Tortosa ha quedat en 13.

La humitat continua sent molt alta i això no canviarà els pròxims dies. Demà el vent serà fins i tot una mica més humit que avui, cosa que farà que els núvols puguin ser més persistents que els d'aquest dilluns. S'hi afegirà a més una nova entrada de pols del Sàhara que arriba quan encara els nivells de partícules no han baixat gaire d'ençà de l'última. Dimarts i dimecres les concentracions de PM10 podrien tornar a superar els límits permesos, però aquesta vegada gairebé no plourà enlloc i això evitarà que la majoria de la sorra acabi a terra, a les terrasses o damunt dels cotxes. Només a les Terres de l'Ebre es podrien repetir alguns plugims demà amb força fang.

Dimecres hi haurà més estones de sol, però a mesura que avanci la setmana el temps serà cada cop més insegur i inestable. A partir de divendres augmentaran les possibilitats de ruixats, sobretot al Pirineu i en comarques de Girona i Barcelona. El temps del cap de setmana encara està molt poc definit, però és possible que en alguns moments de dissabte o diumenge els ruixats irregulars afectin força comarques.

Probabilitat en tant per cent que dissabte arribi a ploure en algun moment del dia

Aquesta setmana l'ambient no serà gaire diferent del de l'anterior, amb matins poc freds en general i temperatures d'entre 15 ºC i 20 ºC al migdia. Com ja ha anat passant molts dies abans, la sensació de primavera avançada serà molt més clara en algunes comarques interiors i del Pirineu que no pas a la costa.

Val la pena no guardar encara la roba d'hivern perquè és possible que el canvi de temps del cap de setmana comporti una baixada clara de la temperatura que ens faci tornar a l'ambient més purament d'hivern durant un parell o tres de dies. Caldrà seguir-ho.

Febrer molt càlid i gris

S'ha acabat un mes de febrer que ha tornat a ser molt poc hivernal, en la línia del que ja va passar l'any passat. Tot i que en molts indrets no s'ha superat la temperatura mitjana del 2020, a Ponent sí que ha sigut el més suau des del 1990, segons dades del Meteocat. Les anomalies de temperatura han arribat a ser de més de 4 graus en estacions com les de Viella, Malniu i el Canós, Sant Martí de Riucorb i Pujalt. L'estació de l'Aemet situada a Lleida ha registrat una temperatura mitjana d'11 graus, la segona més alta des del 1960, només superada per la del 1990.

Un altre fet destacable del mes ha sigut la poca llum que hi ha hagut. A la majoria de comarques ha fet entre un 10% i un 15% menys de sol del que és habitual, i en algunes zones de les Terres de l'Ebre l'anomalia ha sigut de més del 30%. Curiosament, la Vall d'Aran és l'única comarca on el mes ha sigut més assolellat del normal.

Anomalia de la irradiació solar diària
stats