previsions 09/10/2021

Inici d'un pont amb algun xàfec al litoral i prelitoral però amb tendència a l'estabilitat

La resta de dies regnarà la calma, amb cel serè i algunes boires

4 min
Núvols baixos a primera hora a Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental)
Escolta aquí la previsió del temps

Comencem aquest cap de setmana de pont del Pilar, llarg per a alguns, amb un cel amenaçador en moltes comarques del sud i del litoral. Els models encara indiquen la possibilitat d’alguns xàfecs durant el matí d’aquest dissabte al litoral i prelitoral sud i central, però en especial a les comarques del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Aquest cel encapotat i carregat contrasta amb el que podem veure a les terres interiors, sobretot al Pirineu o Prepirineu, on el sol ha de ser el protagonista al llarg de la jornada. La perspectiva d’aquest pont, malgrat tot, serà d’estabilitat total a causa del posicionament de les altes pressions damunt de les nostres latituds, amb un bloqueig en omega que mantindrà les borrasques atlàntiques molt allunyades. És a dir, farà un temps tranquil i estable que només ha d’estar alterat per l’entrada de tramuntana a l’Empordà a partir de dilluns. Aquest flux del nord es reactivarà a causa del reforçament de l’anticicló atlàntic damunt la vertical d’Irlanda i, per contra, la presència de baixes pressions a la Mediterrània oriental, cosa que generarà un passadís per on entrarà aquest vent del nord. De moment, però, continuarem parlant de la possibilitat d’algun ruixat durant el matí de dissabte en comarques com el Montsià, la Ribera d’Ebre, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Garraf o, fins i tot, el Baix Llobregat o el Barcelonès. Aquests xàfecs descarregaran amb més probabilitat davant de la costa, sobretot mar endins. Al migdia i la tarda s’espera un cel mig cobert i no acabarà de fer net, sobretot cap al sud o a la costa central. A la Costa Daurada, Camp de Tarragona o prelitoral continuaran alguns xàfecs residuals, extenent-se cap al nord amb el pas de les hores. A les terres interiors els bancs de boira alta es trencaran i donaran pas a una jornada radiant i amb un ambient suau, sense ser càlid. A la tarda també podrà caure algun xàfec a Osona, el Berguedà, el Ripollès o l'interior de la Garrotxa.

Pluja acumulada prevista per aquest dissabte
Pluja acumulada prevista per diumenge

Malgrat les perspectives d’estabilitat, no s’espera cap estiuet, i les temperatures seran les normals per a aquestes dates o fins i tot un pèl més baixes, amb màximes que rondaran els 23 ºC al litoral i els 20 ºC a l’interior i a les valls pirinenques. A Ponent el termòmetre podrà enfilar-se fins als 25 ºC. Les nits seran fredes al Pirineu (normals per a aquests dies de tardor), amb mínimes d’entre 3 ºC i 6 ºC, amb gebrades a primera hora fruit de la irradiació i refredaments nocturns, i podrem veure algun termòmetre que es desplomi en algun fons de la Cerdanya. A la Seu d’Urgell podrem tornar a baixar fins als 2 ºC, i a Puigcerdà o a Sort la mínima serà de 5 ºC. Aquest refredament nocturn, l’augment de la humitat i la manca de vent afavoriran la presència de bolets durant els pròxim dies, ja presents actualment en cotes més baixes. Per tant, proliferaran en sectors on fa uns dies no se’n veien.

Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i avui dissabte
Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge
Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i dilluns

I per diumenge la dinàmica serà la pròpia dels dies anticiclònics, potser amb alguns núvols residuals a primera hora al litoral que de matinada encara podran deixar algun xàfec molt local. Durant la resta de la jornada el cel s’obrirà i a la resta del territori s’espera un dia més radiant, només marcat per alguns bancs de boira alta i boirines a primera hora a la Depressió Central o al Prelitoral. A mitja tarda apareixeran alguns núvols d’evolució en punts de muntanya, però no deixaran cap ruixat. Les temperatures podran pujar un parell de graus, de mitjana, a causa d'un cel més seré i més hores de radiació que no pas dissabte. De cara a dilluns i dimarts, continuarem amb anticicló i cel serè, amb boires a primera hora al pla de Lleida, la Depressió Central i el Prelitoral, així com en algunes valls pirinenques o del Prepirineu. La dinàmica meteorològica canviarà especialment a l’extrem nord del país, amb tramuntana que es reforçarà dimarts, amb ratxes que podran superar els 70 o 80 km/h. Les temperatures pujaran uns tres graus respecte a les d'avui, a causa de la mateixa tramuntana, que reescalfarà l'ambient a l'interior de les comarques gironines. Al Prelitoral també pujaran els termòmetres. La mar s’alterarà amb una notable mar de fons de nord a la Costa Brava. La resta de la setmana continuarem amb anticicló i, ara per ara, els models no indiquen gaires canvis. Només s’intueixen més núvols i alguns xàfecs de cara al cap de setmana vinent. Ho anirem seguint.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i dimarts
stats