previsions 23/03/2021

La méteo: migdies cada cop més suaus i alguns canvis de cara a divendres

El més probable és un inici de la Setmana Santa molt primaveral, però el temps de principis d'abril encara no és gens clar

3 min

BarcelonaSense vent avui la temperatura s'ha quedat una mica més curta que ahir a la costa, però en canvi en comarques interiors les màximes han pujat. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 22 graus de Tortosa, de Vinebre i del Pantà de Siurana, els 21 de Manresa i Igualada o els 20 de la Seu d'Urgell. A la Nova Icària de Barcelona, en canvi, no s'ha passat dels 15 graus. El mar encara està fred i manté la temperatura a ratlla a la costa.

Aquest mes de març ja hi ha hagut moltes més glaçades que durant el febrer. A partir de dades de més de vuitanta estacions del Meteocat, aquest mes ja s'han produït 521 glaçades: cada glaçada és una estació i un dia en què s'ha baixat de zero graus. Durant el febrer només n'hi va haver 373, segons dades càlculs de l'ARA. Amb el mes encara per acabar duarant el març hi ha hagut un 40% més de glaçades que el febrer, un fet notablement estrany.

Avui és el Dia Meteorològic Mundial. Enguany l'Organització Meteorològica Mundial proposa el lema “El nostre oceà, el nostre clima i el nostre temps”, per posar de relleu com les observacions i la recerca en el camp de l'oceanografia són més importants que mai en un moment en que aquest medi s'està fent més vulnerable i perillós a causa del canvi climàtic.

Aquesta setmana no hi haurà grans canvis en el temps. Els pròxims dies seguirà el predomini del sol amb temperatures que tendiran a pujar de mica en mica. Les glaçades aniran desapareixent amb el pas de les dies, sobretot a partir de la nit de dimecres a dijous, i el termòmetre s'enfilarà també cada cop més al migdia, especialment en comarques interiors.

L'únic canvi de temps destacable arribarà divendres, amb el pas d'un front que pot provocar nuvolades al Pirineu i alguns ruixats sobtats en comarques del terç nord de Catalunya. En general les opcions de pluja fins a l'inici de la setmana que ve són escasses, i tampoc hi ha indicis que el temps hagi de canviar gaire durant els primers dies de Setmana Santa. Molt més incert és el panorama dels primers dies d'abril, és a dir, dels dies festius de Setmana Santa. Encara és molt aviat per entreveure res en aquest sentit.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge

Pel que fa a temperatures, el petit canvi de temps de divendres farà que el cap de setmana comenci amb una mica més de fred, però el més probable és que la primera part de la setmana que ve estigui marcada per temperatures més de mitjans o finals d'abril, que no pas de finals de març. Malgrat que la Setmana Santa cau d'hora aquest any, tot fa pensar que això no evitarà que l'ambient, com a mínim el de la primera part de la setmana, sigui molt primaveral.

Un últim apunt interessant d'avui és el fet que s'ha posat en marxa una nova versió del model de previsió GFS, del qual les previsions de l'ARA es nodreixen cada dia per elaborar els pronòstics de símbols per municipis. La nova versió del model americà duplica els talls verticals a l'atmosfera i millora també sensiblement la resolució horitzontal amb què es fan els càlculs. Aquest nou model ja es fa servir des d'avui en les previsions de l'ARA.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous
stats