La méteo
previsions 05/09/2022

La méteo: tempestes molt irregulars i una calor encara molt intensa

A mesura que avanci la setmana el termòmetre s'anirà normalitzant lentament

3 min

BarcelonaDilluns amb escasses tempestes, tot i que allà on han aparegut ho han fet amb molta força. Destaca sobretot la potent nuvolada que s'ha desenvolupat al golf de Sant Jordi i que ha descarregat de forma estàtica en alguns municipis pròxims a la costa durant el migdia. Al Perelló s'han acumulat 60 l/m² i a l'Ametlla de Mar 52, mentre en alguns indrets del voltant amb prou feina ha plogut. L'aiguat ha obligat al Meteocat a activar un avís de temps violent a la zona.

Les nuvolades han fet aparèixer diverses mànegues a prop de mar, tant a les Terres de l'Ebre com a prop del Garraf. La més important s'ha format a tocar del delta de l'Ebre, tot i que no hi ha constància que hagi tocat terra o que hagi provocat danys.

La xafogor avui és tant o més intensa que la d'aquest diumenge. Al migdia de mitjana a Catalunya hi ha hagut tres graus més del que tocaria, amb una sensació de xafogor que a mitja tarda en indrets com Tarragona i Barcelona fregava els 39 graus a causa de l'elevada humitat. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els gairebé 35 graus de Vallfogona de Balaguer o els 33 de Lleida, de Girona i de la Bisbal d'Empordà.

Els xàfecs més probables arribaran a la tarda i descarregaran sobretot al Pirineu, al Prepirineu i en punts del Montsec. Alguns seran localment forts i poden anar acompanyats de calamarsa o de fortes ratxes de vent. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja per avui que afecta la majoria de comarques.

La nit ha sigut de molt mal dormir, avui, especialment si es té en compte que ja hem entrat al mes de setembre. Un 45% de les estacions han registrat una temperatura mínima de més de 20 ºC la dada més alta des del 13 d'agost. Al centre de Barcelona el termòmetre no ha baixat dels 25 ºC. Si aquesta mínima de l'estació del Raval es manté fins a les dotze de la nit d'aquest dilluns serà la segona més alta en un mes de setembre com a mínim dels últims 13 anys. Amb dades des del 2009, l'únic registre superior és el del 6 de setembre del 2016, en què la mínima va arribar a ser de 25,7 ºC. La mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya s'ha situat en 18 ºC, un grau per sobre fins i tot del que caldria esperar en un dia de plena canícula.

Demà dimarts entrarà vent més sec, que farà baixar la humitat a prop de mar, però, en canvi, dispararà encara una mica més la temperatura a la costa i al prelitoral. Aquest dimarts serà el dia de més calor d'aquest inici del mes de setembre, però a partir d'aquí la temperatura començarà a normalitzar-se. El més probable és que arribem al cap de setmana amb un ambient més normal de final d'estiu. Unes temperatures que, en tot cas, no seran altra cosa que les habituals per a l'època.

Pel que fa a l'estat del cel, els pròxims dies la possibilitat de ruixats i tempestes de tarda anirà a la baixa. Entre dimecres a la tarda i dijous el cel quedarà enterbolit o mig ennuvolat en moltes comarques, però gairebé no plourà enlloc. El temps del cap de setmana encara és molt incert, però sembla que a mesura que passin els dies aniran reapareixent els ruixats i tronades de tarda, si més no en punts del Pirineu i sectors de la Catalunya Central. No és descartable un escenari de pluges una mica més importants a mitjans de la setmana que ve, però tot això encara és molt poc clar en el pronòstic.

Aquests dies també estem pendents de l'evolució de l'huracà Danielle. Les últimes previsions fan pensar que a partir del cap de setmana vinent es començarà a acostar a Europa, ja convertit en tempesta tropical, és a dir, una borrasca menys potent que un huracà. El més probable és que faci la transició cap a una borrasca freda i més convencional abans d'afectar l'oest d'Europa, tot i que això no passaria fins al voltant de diumenge que ve, i, per tant, el pronòstic encara és poc clar. Caldrà seguir-ho.

Evolució prevista de l'huracà 'Danielle'
stats