previsions 10/03/2021

La méteo: temperatures més altes per poc temps

Aquest dijous serà el dia més primaveral de la setmana però l'ambient suau no s'instal·larà

2 min

BarcelonaTot i que avui el sol ha predominat arreu com feia dies que no passava, la temperatura s'ha mantingut encara per sota els 20 graus. Les màximes més altes d'avui han sigut els 19,7 graus de Tortosa i d'Aldover. També s'ha arribat a 19 graus a Vendrell, i a 18 a Blanes, a Castellbisbal, a Girona i a Terrassa. De matinada molts termòmetres han caigut fins als valors més baixos des de finals de gener.

Aprofitant aquest repunt de la temperatura avui la tortuga "Bonica" de Banyoles ha sortit del cau. Des de fa onze anys l'observador de Banyoles, Enric Estragués, fa un seguiment fenològic d'aquest animal. Enguany ha sortit del cau vuit dies més tard que l'any passat, però vuit dies abans del rècord de tardança, que data de l'any 2010. El gràfic de l'evolució anual sembla entreveure que la tortuga "Bonica" tendeix a sortir més aviat del cau amb el pas dels anys, un fet que tindria sentit en el context de canvi climàtic actual.

Demà a primera no farà tant de fred, i al migdia arribaran les màximes més altes de tota la setmana. Aquest dijous es tornaran a super els 20 ºC en alguns observatoris, després de molts dies de temperatures més contingudes. El pas d'un front aportarà bandes de núvols prims que emblanquinaran el cel, especialment en comarques de la meitat nord.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

Aquesta sensació primaveral de demà no serà la tònica de la resta de la setmana. A partir de divendres entrarà una massa d'aire més fred que farà que la temperatura torni a situar-se en la línia de molts altres dies d'aquest primer tram del mes de març. El cap de setmana hi haurà moltes hores amb temperatures d'entre 10 ºC i 15 ºC, i per tant l'ambient seguirà sent de final d'hivern. Així sembla que entrarem a la segona part del març. No hi ha indicis que el termòmetre hagi d'instal·lar-se aviat en un ambient més suau que permeti canviar de vestuari.

Pel què fa a l'estat del cel, a partir de divendres hi haurà més variabilitat i el temps serà més insegur. Divendres sobretot plourà i nevarà al Pirineu, però també es podrien escapar algunes gotes en moltes altres comarques de Girona i al nord de la Catalunya Central. La cota de neu es mourà entre els 1.000 i els 1.500 metres.

Acumulacions de precipitació previstes per a divendres

Diumenge també podria ser un dia variable i amb ruixats aïllats en moltes comarques de la meitat est. No tornaran els dies de cel gris de les últimes setmanes, però al nord i a l'est a partir de divendres augmentarà la variabilitat. Un altre ingredient del cap de setmana serà segurament el vent de tramuntana i mestral, que sobretot diumenge es deixarà sentir en molts dels indrets on és habitual.

stats