previsions 26/09/2021

L'ambient de tardor tornarà la setmana que ve

Curt estiuet i bonança fins a una nova refrescada prevista per a dimecres i dijous

3 min
Sortida del sol des de Sant Quintí de Mediona, amb un cel enterbolit
Escolta aquí la previsió del temps

La pertorbació ja és història i la situació meteorològica tendeix a estabilitzar-se durant els pròxims dies. De fet, ahir vam viure l'última patacada de ruixats, alguns de forta intensitat i acompanyats d'aparat elèctric, calamarsa i, fins i tot, pedra. De les últimes 24 hores destaquem els 24 mm de Vallfogona de Balaguer, els 21 d'Albesa, Alguaire i Batea, els 16 d'Organyà o els 12 de Sort. Els núvols de tempesta també van reactivar-se mar endins i alguns van fregar el litoral, deixant dècimes de litre fins a 1 o 2 mm, com a màxim. Avui diumenge ja no es repetiran aquestes tempestes pel fet que una dorsal anticiclònica s'anirà instal·lant sobre les nostres latituds i mantindrà allunyades les pertorbacions atlàntiques. En tot cas, a mitja tarda podran créixer algunes nuvolades en punts de muntanya que, de manera molt local, podrien deixar alguna gotellada o xàfec poc intens, amb més probabilitat a les Guilleries-Collsacabra o sectors interiors de les comarques gironines. L'ambient continuarà enterbolit per la presència de pols en suspensió i també marcat per temperatures una mica més altes respecte a les normals per a l'època, amb valors que tornaran a fregar els 30 ºC en alguns sectors del litoral o prelitoral o a l'interior de Girona (les màximes de dissabte van fregar els 31 ºC a Figueres). En general, els valors previstos es mouran entre els 24 ºC i els 29 ºC, tret de l'interior, on no passaran dels 27 ºC. A les valls pirinenques el termòmetre es mourà entre els 19 ºC i els 23 ºC. Per a dilluns encara podran pujar una mica més, sobretot al Pla de Lleida o al Prepirineu occidental, amb temperatures màximes previstes un parell o tres de graus per sobre de les que s'esperen aquest diumenge. Al litoral els valors seran semblants als d'aquest diumenge, és a dir, entre els 27 ºC i els 30 ºC.

Temperatures màximes previsites entre ahir i aquest diumenge.
Temperatura màxima prevista entre avui i aquest dilluns.

No obstant això, les previsions a mitjà termini indiquen que aquest estiuet no durarà gaire, i és que els models indiquen una davallada del termòmetre a partir de dimarts, amb més possibilitat de xàfecs al Pirineu. A partir de dimecres aniria normalitzant-se la temperatura i l'ambient ja seria més propi de tardor a partir de dijous. De fet, els mapes indiquen una diferència bastant sensible de la temperatura prevista entre avui i la que s'espera per a dimecres o dijous vinent, amb màximes que quedaran 5 ºC per sota de les actuals, és a dir, que dels 30 ºC màxims d'avui o demà baixarem fins als 23 ºC o 24 ºC.

Temperatura màxima prevista entre avui i dimecres vinent.
Pluja acumulada prevista per dimarts vinent.
Pluja acumulada prevista per dimecres vinent.

Sens dubte, l'ambient serà més propi de tardor, i les primeres nits del mes d'octubre seran més fresques, sobretot a l'interior o al Pirineu. De fet, els models indiquen unes mínimes durant la matinada de divendres 3 o 4 graus per sota de les registrades actualment i, per exemple, a la Costa Brava o a la Catalunya Central passarem dels 18 ºC de mínima actuals als 12 ºC o 13 ºC, i a les valls pirinenques haurem d'agafar una bona jaqueta de bon matí, amb mínimes previstes d'entre 5 ºC i 7 ºC (a cotes altes ja veurem alguna primera gebrada). A llarg termini s'espera també un ambient més humit cap a final de la setmana vinent, amb la retirada de les altes pressions i l'entrada d'una pertorbació atlàntica activa que pot donar xàfecs entre dissabte i diumenge, amb temperatures baixes arreu del territori.

Paisatge de tardor des de Cardedeu.
Temperatura mínima prevista entre avui i divendres vinent.
Pluja acumulada prevista per dissabte vinent.
stats