Meteorologia
previsions 12/09/2021

Matí de diumenge tranquil i nova tongada de tempestes a partir del migdia

Tarda insegura amb noves tronades al prelitoral i Pirineu

3 min
Albada a La Roca Grossa a Calella (Maresme)
Escolta aquí la previsió del temps

Comencem un diumenge amb força núvols a la façana costanera, amb xàfecs que descarreguen mar endins i que freguen la costa. Aquest cel bastant cobert durant la matinada ha evitat que baixés gaire la temperatura i les mínimes s’han mogut, de nou, al voltant dels 22 ºC o 23 ºC a la façana costanera. A l’interior tampoc ha refrescat gaire i els termòmetres no han baixat dels 19 ºC a la ciutat de Lleida o dels 16 ºC a Girona. Només s’han observat valors una mica més baixos a les valls pirinenques, amb valors que s’han mogut entre els 10 ºC i els 12 ºC.

Núvols de tempesta mar endins a primera hora del dia, des de la platja de Gavà (Baix Llobregat).

De les precipitacions registrades durant les últimes 24 hores destaquem els 17 mm acumulats durant el matí d’ahir a Ulldecona i els 14 mm de la Vall d’en Bas (Garrotxa) o els 4 mm d’Olot, caiguts durant les tronades de la tarda. I la dinàmica d’avui tornarà a estar marcada per una treva durant el matí i una tarda insegura, amb nous xàfecs i tempestes. De moment, a primera hora del matí tindrem un cel bastant carregat de núvols baixos al litoral i prelitoral, amb tendència a trencar-se i a deixar pas a un dia bastant serè. En canvi, es mantindrà serè durant el matí a les comarques de Girona, al Pirineu i al pla de Lleida i es mantindrà assolellat a l’interior i al Pirineu fins al migdia. A partir de llavors, els núvols creixeran com bolets, es desenvoluparan amb rapidesa i generaran els primers xàfecs al migdia i primera hora de la tarda, amb possibilitat que caiguin en forma de tempesta i amb pedra o calamarsa. Seran més probables al prelitoral, Prepirineu i Pirineu, amb tronades més intenses al voltant del Montseny, les Guilleries-Collsacabra o al Pirineu oriental. També s’esperen a la Terra Alta, Ribera d’Ebre i Montsià. De fet, hi ha un avís emès pel Meteocat per pluja intensa prevista que pot acumular més de 20 mm en poc més de 30 minuts, amb xàfecs que aniran acompanyats de tempesta i pedra. Els ruixats arribaran al vespre a tota la Catalunya Central i també al litoral, on seguiran descarregant a primera hora de la matinada.

Probabilitat de precipitacions superiors als 5 mm per a aquest diumenge
Avís per pluja intensa prevista

Malgrat els xàfecs anunciats, l’ambient serà molt suau i calorós a l’interior, amb màximes que avui s’enfilaran un parell de graus més a Ponent, on podran fregar els 34 ºC. Al litoral farà xafogor i les màximes fregaran els 28 ºC. El vent bufarà fluix a la costa i bastant variable, predominant del sud.

Diferència prevista de temperatura entre les màximes d'ahir dissabte i demà

I la setmana vinent seguirem amb una dinàmica semblant, és a dir, amb matins tranquils i tardes insegures. Dilluns hi haurà una mica de treva i el temps aguantarà però una nova tongada de tempestes arribarà a partir de dimarts, amb xàfecs més intensos dimecres. Les temperatures baixaran a mitjans de setmana, sobretot a l’interior i al Pirineu.

Pluja acumulada prevista per a aquest dimecres
stats