previsions 07/09/2021

La méteo: la xafogor s'acabarà dijous amb un augment dels xàfecs

La segona part de la setmana serà força moguda i amb ruixats en moltes comarques

3 min

BarcelonaAvui els núvols han frenat la temperatura màxima, però la xafogor ha continuat sent molt notable. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 33,3 graus de Lleida (la Femosa), els 33 de les Borges Blanques, els 31,8 de Mollerussa o els 31,4 de Blanes. Al Pirineu i Prepirineu la temperatura ha arribat a baixar 5 graus respecte ahir, però en canvi en algunes comarques de Girona la temperatura més aviat ha pujat una mica. En alguns punts de la costa tot i els núvols la sensació tèrmica ha arribat a superar els 35 graus al migdia.

Aquesta nit la temperatura mínima s'ha mantingut per sobre dels 20 graus no només a la majoria d'observatoris de la costa, sinó també en punts del prelitoral i comarques interiors. La mitjana de les temperatures mínimes s'ha situat en 18,6 graus, el valor més alt des de la forta calorada de mitjans d'agost.

Amb dades des del 2009 a hores d'ara és la mitjana de les mínimes més alta registrada en un mes de setembre, per sobre del 5 de setembre del 2016 i de l'1 de setembre del 2009, dies en què va ser de 18,5  °C. Al vespre les mínimes podrien baixar una mica, però aquest dimarts quedarà com un dels dies més xafogosos de setembre dels últims anys.

Mitjana diària de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya

Avui serà un dia una mica més enterbolit que ahir, bandes de núvols prims més aviat inofensius. Tot fa pensar que a la tarda no hi haurà tempestes, a diferència del que va passar ahir. Aquest dilluns a la tarda una fortíssima tempesta que es va gestar al Lluçanès va descarregar pedres com nous en diversos pobles de la zona i també al Berguedà, on va estar més estona descarregant. Segons tècnics del Meteocat, la tronada va descarregar 1.021 llamps núvol-terra només al Berguedà.

Demà hi haurà més clarianes, però a mesura que avanci el dia el temps serà més insegur. A la tarda i al vespre es podran escapar ruixats al Pirineu, al Prepirineu i també en comarques de Girona, pluges molt disperses. Dijous i divendres seran dies de temps més insegur. Dijous al matí hi haurà algunes pluges intermitents en comarques de Girona o fins i tot de Barcelona, però dijous i divendres els xàfecs s'estendran sobretot per comarques interiors i del Pirineu. Sempre pluges molt intermitents i especialment presents a les tardes.

Acumulacions de precipitació previstes per dimecres

El cap de setmana no hi ha símptomes d'una clara millora. Encara és molt aviat per precisar com serà el temps de dissabte i diumenge, però hi ha indicis que els ruixats intermitents i molt irregulars podrien seguir. De fet, la dinàmica de temps molt canviant i incert podria allargar-se fins i tot entrada la setmana que ve.

Pel que fa a la temperatura, aquest canvi comportarà una baixada dels termòmetres que es començarà a notar sobretot a partir de dijous. Tornarem a la sensació de final d'estiu que ja vam tenir en molts moments de la setmana passada. És possible que el termòmetre repunti una mica entre diumenge i dilluns, però ja no hi ha marge per a cap més pic de calor com el dels últims dos dies.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres
stats