La méteo
previsions 31/01/2023

La méteo: el fred es va apagant, però tornarà amb força durant el febrer

Els pròxims dies no s'acabarà l'ambient d'hivern, però els migdies seran més agradables.

3 min

BarcelonaEl fred està marxant amb força rapidesa. Avui la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha arribat als 11,6 °C, un valor cinc graus i mig més alt que el de dissabte. Per primer cop des del 17 de gener aquest migdia la temperatura s'ha situat per sobre de la mitjana a Catalunya. D'entre les màximes més altes destaquen els 18,3 °C de Sort, on el vent de nord ha disparat el termòmetre, però també els 17,5 de la Seu d'Urgell, els 17,3 de Tortosa o els 16,8 de Torroella de Montgrí.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

El vent de mestral, això sí, ha augmentat la sensació de fred, i un dia més ha evitat que les boires s'instal·lessin a la Depressió Central. D'entre les ratxes més fortes d'avui destaquen els 113 km/h de Portbou, els 81 de Riudecanyes, els 76 de Mont-roig del Camp o els 70 d'Espolla.

Com més avanci la setmana més pujarà la temperatura. Demà l'ambient no serà gaire diferent del d'avui, però entre dijous i diumenge les màximes seguiran pujant i cada cop hi haurà més temperatures al voltant dels 15 °C al migdia. Durant la segona part de la setmana ens instal·larem en aquest ambient d'hivern més normalitzat, sense tantes glaçades fortes i amb temperatures més agradables al centre del dia.

Compte, però, perquè a llarg termini va guanyant punts un escenari en el qual el fred tornarà a ser molt intens la setmana que ve. Avui els models de previsió han augmentat les possibilitats que d'avui en vuit arribi una nova fredorada que es notaria sobretot al voltant de dijous i divendres. Encara hi ha incertesa en el pronòstic, però l'escenari més probable a hores d'ara és el d'una situació de fred intens molt similar a les que hem tingut en els últims dos caps de setmana.

En general el temps d'aquesta setmana serà totalment estable i assolellat. Amb prou feines es passejaran alguns intervals de núvols pel vessant nord del Pirineu. La boira gebradora anirà guanyant protagonisme en fondalades interiors, però difícilment serà una mala visibilitat que duri tot el dia.

La setmana que ve s'entreveu una mica més de moviment al Mediterrani occidental: durant la setmana lectiva els ruixats seran més probables a les Balears que no pas a Catalunya, però a mesura que passin els dies no és descartable que també puguin arribar algunes precipitacions al Pirineu i a comarques de Girona i de Barcelona. Per ara són senyals de canvis poc importants, als quals estem posant atenció sobretot pel fet que aquesta setmana no passarà gran cosa, però cal tenir en compte que si la previsió realment s'anima es podria donar una situació de neu a cotes força baixes. Caldrà seguir-ho.

El vent de nord seguirà sent una tònica de la setmana, i té pinta que fins i tot podria enfortir-se de cara a la setmana que ve. Els pròxims dies el vent no serà fort, però sí que cal destacar que a mesura que avanci la setmana passarà de ser una tramuntana amestralada a una tramuntana agregalada. Això farà que de cara a la segona part de la setmana el vent minvi al terç sud de Catalunya i, en canvi, es deixi sentir una mica més extensament a l'Empordà, tot i que enlloc bufi amb ratxes fortes.

Una de les fredorades més llargues i intenses de l'última dècada

Les dades posen de manifest que un fred tan intens i tan continuat com el que hem tingut en aquesta segona part del mes de gener no és gaire habitual últimament. Si es fa una mitjana de temperatura de deu dies per al conjunt de Catalunya, el resultat és que el fred dels últims deu dies només s'ha superat en temps recents en la fredorada associada al temporal Filomena del gener del 2021. Per trobar un altre període de fred més intens i més llarg ja cal anar fins a l'onada de fred siberià del 2012. Els últims deu dies la mitjana de temperatura a Catalunya ha baixat fins a 1,2 °C, el gener del 2021 va arribar als 0 °C i el febrer del 2012 va caure per sota dels -1 °C. Entre finals de gener i principis de febrer del 2015 el fred va ser molt similar al dels últims dies.

Temperatura mitjana a Catalunya per períodes de deu dies
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. Mitjana mòbil de deu dies.
stats