previsions 29/07/2021

La méteo: el mes d'agost no vol passar desapercebut

Les temperatures recularan clarament el cap de setmana i no sembla que la calor d'estiu hagi de tornar abans de cinc o sis dies

2 min

BarcelonaTot i que hem encetat el dia amb alguns intervals de núvols baixos a les Terres de l'Ebre, s'aniran desfent a mesura que avanci el matí i el dijous també el passarem amb un bon sol al conjunt del país. A la tarda, això sí, creixeran nuvolades en punts de muntanya que no haurien de tenir cap conseqüència i que com a molt arribaran a deixar escapar algun ruixat curt i aïllat al Pirineu.

Diferència de temperatura diürna prevista entre ahir i avui.

Moltes hores de cel clar en un dijous càlid. Els termòmetres tocaran sostre al Pirineu i a les comarques gironines. De fet, no seria estrany que a la Selva, el Gironès, la Garrotxa o l'Empordà avui es tornés a arribar als 35 ºC. A la resta de Catalunya també notaran més calor que ahir però a la Catalunya Central, al pla de Lleida o a la vall de l'Ebre el pic de calor de la setmana el passaran demà, amb temperatures màximes que encara podrien repuntar un parell de graus més. Al País Valencià també serà divendres quan assoliran els registres més elevats d'aquesta calorada: el mercuri s'enfilarà fins a 5 graus més que avui i el termòmetre superarà els 40 ºC en algunes comarques interiors.

Divendres les temperatures tocaran sotre a la meitat sud de Catalunya i al País Valencià.

En tot cas, les temperatures de plena canícula tenen les hores comptades. Divendres al vespre ja es girarà la tramuntana a l'Empordà i l'endemà s'hi afegirà el mestral a les Terres de l'Ebre. Aquesta entrada de vent del nord refrescarà clarament l'ambient i durant el cap de setmana ja només trobarem màximes de 30 graus als sectors habitualment més càlids del país. De fet, aquest descens tèrmic es consolidarà durant uns quants dies i, com a mínim fins dijous que ve, gaudirem de temperatures més baixes de les que serien normals a principis del mes d'agost.

Temperatura màxima prevista per a aquest diumenge.

Aquest canvi de masses d'aire vindrà acompanyat d'una notable inestabilització del temps. Divendres encara el passarem amb moltes hores de cel serè i no serà fins a última hora de la tarda o ja de cara al vespre que s'escaparan alguns ruixats al terç nord del país o al voltant dels Ports. Dissabte, en canvi, els núvols aviat guanyaran protagonisme i, poc o molt, els xàfecs acabaran regant la majoria de comarques del Pirineu, de la Catalunya Central i de la demarcació de Girona. De fet, de nit i matinada també arribarà a ploure a la costa i al Prelitoral central.

Previsió de pluja acumulada per a aquest dissabte.

Diumenge s'obriran grans clarianes però encara descarregaran alguns ruixats residuals al Pirineu oriental i al voltant del Montseny. En tot cas, les últimes actualitzacions dels models numèrics apunten que aquest temps variable i insegur ens acompanyaria fins ben entrada la setmana vinent. Tot apunta, doncs, a un inici de mes d'agost força més fresc i passat per aigua del que es podria esperar.

stats