previsions 04/05/2022

La méteo: ruixats puntuals i tramuntana a l'espera de la calor

Aquesta tarda descarregaran xàfecs i tronades en moltes comarques del Pirineu i del Prepirineu. Demà els xàfecs seran més aïllats però afectaran comarques més poblades.

3 min

BarcelonaTarda de ruixats i tempestes al Pirineu al Prepirineu, i de forma més puntual en altres comarques interiors. Són ruixats molt dispersos que fins a les 18.30 h han deixat 14 l/m² a Sant Pau de Segúries, 10 a la Vall de Bianya, 8 a Solsona i a Montesquiu i 6 a Ripoll. Fins al vespre seguirà plovent de forma molt irregular en aquestes comarques, amb la possibilitat que algun xàfec pugui deixar 10 o 20 l/m² en poca estona. Durant les pròximes hores no són descartables quatre gotes també a la costa.

Aquest migdia els núvols han tornat a frenar el termòmetre en molts punts de la costa, però en general la temperatura ha pujat més que ahir. Destaquen els 22 graus de Figueres, de Vilafranca del Penedès o del Vendrell o els 21 de Girona, Barcelona i Tarragona. La mitjana de les màximes s'ha situat en 17,2 graus, un grau i mig per sota del que caldria esperar per a l'època.

Ahir les precipitacions van deixar 204 l/m² a l'observatori dels Jardins de Vivers de la ciutat de València, on des de l'1 de març ja se superen per poc els 500 l/m². Aquesta és amb molta diferència la primavera més plujosa a València com a mínim des de mitjans del segle XIX. Fins ara l'any més plujós era el 1982, en què amb prou feines s'havien superat els 300 l/m². Tot això encara amb bona part del mes de maig per passar.

El vent es deixa sentir amb força a les Balears, on les ratxes han arribat fins als 69 km/h a la Serra d'Alfàbia i als 52 a l'aeroport d'Eivissa. Demà el vent anirà girant a tramuntana i es deixarà sentir sobretot a la Costa Brava i a Menorca. El vent de nord durarà fins al cap de setmana.

Demà en general seguiran disminuint els núvols, però entre Girona i Barcelona el temps serà fins i tot més variable i insegur que avui. A primera hora de la tarda es podrien formar xàfecs curts però intensos entre el Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès, el Bages i el Moianès i Osona, uns xàfecs que de manera més aïllada podrien acabar arribant a la costa. Fenòmens puntuals però que allà on apareguin descarregaran amb força.

El cap de setmana començarà amb més sol i amb força més calor al migdia. Dissabte i diumenge la pujada de la temperatura es farà més evident i tornarà la sensació de preestiu amb màximes puntualment per sobre dels 25 graus. Tot fa pensar que bona part de la setmana que ve la temperatura continuarà amb valors més alts dels que caldria esperar per a l'època i que, per tant, durant el primer tram del mes de maig tindrem força dies d'estiu avançat. Com sol passar en aquesta època de l'any, la calor serà més marcada en comarques interiors que a la costa.

Divendres no acabaran de desaparèixer els núvols ni al vessant nord del Pirineu ni en comarques de Girona i de Barcelona, on encara el cel serà mig ennuvolat en alguns moments. El cap de setmana començarà amb molt de sol i amb un temps molt tranquil. Diumenge és bastant possible que reapareguin les tempestes de tarda al Pirineu, i alguns ruixats podrien fins i tot afectar punts de la Catalunya Central i comarques de Girona. Encara és aviat per precisar sobre això, però a hores d'ara sembla clar que el risc de xàfecs de tarda durant el cap de setmana serà més alt diumenge que dissabte. La setmana que ve podria començar encara amb certa inestabilitat i algunes tempestes de tarda. No hi ha indicis que durant la segona setmana de maig hagi de ploure de manera extensa, però podrien seguir apareixent xàfecs de tarda al Pirineu.

stats