La méteo
previsions 30/11/2022

La méteo: el cap de setmana començarà amb més fred i alguns ruixats

La primera part de la setmana dels ponts no serà tan hivernal

3 min

BarcelonaAcabem el novembre amb temperatures molt normals per a l'època. Avui les màximes més altes s'han donat a les Terres de l'Ebre, destaquen els 18,5 ºC de l'Observatori de l'Ebre, els 17,7 del Perelló o els 16,3 de Tarragona. Només una de cada quatre estacions de les quals fem seguiment ha superat els 15 graus.

L'Observatori Fabra ha batut el seu rècord de temperatura de novembre, la mitjana del mes al Tibidabo s'ha situat en 15,2 ºC, mig grau per sobre de l'anterior rècord del 2020. Aquest rècord s'afegeix als d'octubre i de maig, i cal destacar que juny, juliol i agost van ser els segons més càlids de tota la sèrie històrica de més de 100 anys, segons dades de l'observatori. L'històric observatori de l'Ebre també batrà el seu rècord de novembre per més de mig grau de diferència.

S'està gestant una nova situació de pluges al Mediterrani, que com ja ha passat en altres ocasions durant la tardor, afectarà molt més el sud del País Valencià i de les Balears que no pas Catalunya. Avui el sol predominarà, però a la tarda els núvols aniran a més a la costa, i de cara al vespre cal tenir en compte la possibilitat de ruixats molt puntuals però intensos a la Costa Central, tant al voltant de Barcelona com en punts del Maresme o del Garraf. Aquest migdia l'ambient serà més fred que ahir a Ponent i en algunes comarques del sud, on, sense l'efecte del vent, el termòmetre quedarà més frenat.

Demà plourà amb ganes en molts sectors de la meitat sud del País Valencià i a les Pitiüses, però a Catalunya les pluges només afectaran en tot cas alguns sectors del delta de l'Ebre, indrets de l'extrem sud pròxims a mar. Demà a la tarda i vespre pot ploure amb ganes en aquest sector. Tot i aquestes pluges que poden arribar a ser abundants al sud del País Valencià, demà a Catalunya el sol predominarà, especialment al Pirineu i a les comarques de Girona.

Entre divendres i dissabte els núvols aniran a més i aquesta inestabilitat s'acostarà a Catalunya. No hi ha indicis que hagi de ploure de forma general i destacable, però la tarda nit de divendres a dissabte el temps serà molt insegur i pot arribar a ploure gairebé a qualsevol comarca. Les últimes actualitzacions dels models de previsió han fet augmentar les possibilitats de pluges destacables al nord-est de cara a dissabte. És probable que a la Costa Brava i en general a l'Empordà el cap de setmana comenci amb pluges com a mínim destacables, tot i que les quantitats més importants apunten cap al Rosselló o fins i tot més al nord. En general cal esperar un inici de cap de setmana amb bastants núvols però amb poca pluja. Divendres i dissabte bufarà vent d'entre tramuntana i gregal que no serà fort, però que sí que augmentarà la sensació de fred a la costa i provocarà que hi hagi més alteració marítima.

Diumenge segurament farà més sol i la temperatura començarà a recuperar-se. A curt termini el fred anirà a més. Les dues pròximes nits seran una mica més hivernals que les anteriors, sense que hi hagi cap canvi brusc en l'ambient. Amb l'augment dels núvols de cara a divendres i dissabte els migdies també seran més hivernals, però a llarg termini la setmana dels múltiples ponts començarà amb una entrada d'aire més suau. La primera part de la setmana que ve en general hi haurà dos o tres graus més que avui.

Pel que fa a l'estat del cel, a llarg termini continua la incertesa. No és probable que el temps s'emboliqui gaire fins dimarts que ve, però entre dimecres i dijous hi ha més possibilitats que arribi una situació de pluges. El pronòstic encara és poc clar, com de fet pertoca, ja que estem parlant d'una previsió a set dies vista.

stats