previsions 15/09/2021

La méteo: dijous amb ruixats localment forts i menys xafogor

Els pròxims dies els xàfecs sobtats se centraran sobretot en comarques centrals i de l'est

3 min

BarcelonaAquest migdia la calor encara ha sigut una mica més destacable que els últims dies. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 33,8 graus de la Bisbal d'Empordà i del Pantà de Boadella-Darnius, els 33,6 de Santa Coloma de Farners, els 32,8 de Banyoles i els 32,6 de Sant Cugat del Vallès. No són temperatures rècord per ser setembre, però sí que són temperatures amb molt pocs precedents a mitjans de setembre. A primera hora de la tarda han aparegut algunes tempestes disperses a les Terres de l'Ebre, al Pirineu i en punts de la Catalunya Central, xàfecs que fins a les cinc de la tarda han descarregat 6 l/m² a Horta de Sant Joan i 4 a Gandesa.

Avui un 35% de les estacions de les quals fem seguiment encara han registrat una temperatura mínima de més de 20 graus, i en alguns punts la mínima no ha baixat ni dels 24, per exemple al Raval de Barcelona, on la mínima ha sigut de 24,6, i al Museu de Badalona, on s'ha quedat en 24. Ahir l'observatori de Barcelona - Can Bruixa, ubicat a les Corts, va registrar la nit tòrrida més tardana com a mínim en 35 anys, segons va explicar el Meteocat. Fins ara no hi havia hagut cap temperatura mínima de més de 25 graus més enllà del 6 de setembre. A Fornells de la Selva la mínima de 21,7 graus d'ahir va ser la més alta de tota la sèrie des del 1998, no només del setembre. 11 estacions més del Meteocat van batre ahir el rècord de la temperatura mínima de setembre, també es va batre a l'aeroport de Girona.

De nit i matinada la inestabilitat anirà avançant cap a la costa. Demà el temps serà també molt insegur a les Balears i en comarques de Girona i de Barcelona. Tot i que hi ha força incertesa, cal tenir en compte la possibilitat que demà al matí puguin descarregar ruixats sobtats i intensos al voltant de Barcelona, malgrat que els xàfecs més probables afectaran les comarques de Girona i la Catalunya Central de cara a la tarda. També a Mallorca podria haver-hi ruixats curts però intensos en alguns moments d'aquest dijous.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Divendres tornarà a ser un dia de ruixats molt dispersos concentrats sobretot a la meitat est. Els xàfecs més forts i més probables afectaran altre cop el Pirineu Oriental, la Catalunya Central i les comarques interiors de Girona, però alguns podrien arribar també a la costa i al prelitoral. Dissabte no canviaran gaire les coses: el temps tornarà a ser variable, amb ruixats molt irregulars i localment forts que sobretot afectaran les comarques de Girona i de Barcelona. Diumenge el temps s'entreveu més tranquil, mig ennuvolat encara a l'est però amb ruixats molt més aïllats.

Pel que fa a la temperatura, la calor ja no augmentarà més, però la baixada del termòmetre serà molt progressiva durant els pròxims dies. A mesura que passin els dies la xafogor s'anirà apagant, però fins diumenge no cal esperar res més que un ambient de final d'estiu molt normal per a l'època.

Un aspecte interessant a llarg termini és la possibilitat que la sensació de tardor pugui començar a arribar coincidint amb l'entrada oficial a la nova estació. Dimecres que ve al vespre la tardor arribarà oficialment, i és possible que entre dimarts i dimecres puguem tenir temperatures una mica més baixes del que caldria esperar per primer cop des que va començar el setembre. L'ambient de principis d'octubre podria treure el cap a mitjans de la setmana que ve.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres
stats