La méteo
previsions 31/07/2022

Més tempestes abans de començar una altra onada de calor

Aquesta tarda tornarà a ploure, localment amb força, al Pirineu i a la Catalunya Central. La pròxima calorada també s'entreveu llarga

3 min
Albada amb alguns altocúmuls avui al Penedès
Escolta aquí la previsió del temps

Avui han reaparegut les tempestes localment fortes en alguns punts del Pirineu i del Prepirineu, uns xàfecs que amb el pas de les hores poden acabar afectant també la Catalunya Central o fins i tot alguns sectors de l'extrem oest. Fins a les 17.30 h destaquen els 69 l/m² acumulats a Orís, el 45 de Castellar de n'Hug, els 34 de Guardiola de Berguedà, els 9 de Das i els 8 de Planoles. A Guardiola de Berguedà els 34 l/m² d'avui fan que sigui el dia més plujós de l'any fins ara, una dada que posa de manifest la manca de pluja que arrossega la zona.

Cap a dos quarts de sis de la tarda el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís de temps violent a causa d'una tempesta que estava afectant Osona i el Berguedà i que podia acabar afectant també el Bages i el Moianès. Independentment d'això, el Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja catalogat com a perill moderat (grau 2 sobre 6) que afecta diverses comarques del Pirineu i algunes fins i tot de l'oest de cara a última hora, des del Ripollès i Osona fins a la Noguera i el Pla d'Urgell. Les tempestes s'allargaran fins al vespre en algun cas, però no tindran continuïtat de cara als pròxims dies.

Ja ha començat el camí cap a la pròxima onada de calor. Aquest migdia la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya s'ha disparat més de dos graus respecte del valor d'ahir. Calor clarament més intensa amb màximes que s'han tornat a disparar sobretot en comarques del nord-est per efecte del vent de nord. Destaquen els 37 ºC d'Espolla, els 36,6 del Pantà de Darnius, els 36,1 de l'aeroport de Girona, els 36,1 de Seròs o els 35,9 de Girona.

Els pròxims dies estaran marcats per una nova situació de temperatures molt altes. Demà farà una mica més calor que avui, dimarts més que demà i la pujada no s'aturarà fins dimecres. Tornarem a parlar de màximes de fins a 40 graus a Ponent i de sensacions tèrmiques a tocar d'aquest llindar a la costa. Segurament les temperatures diürnes no seran les més altes d'aquest any, però sí que podrien arribar les nits de més mal dormir a la costa. En plena canícula i amb el mar molt calent cal esperar nits tòrrides en diferents punts del litoral, no només al voltant de Barcelona.

Un aspecte molt important és saber fins quan pot durar aquesta nova situació de temperatures extremes. Les últimes actualitzacions dels models de previsió no conviden a l'optimisme i fan pensar que ben bé fins diumenge el termòmetre continuarà flirtejant amb els 40 graus. L'onada de calor s'entreveu llarga i amb els mapes d'avui no s'albira amb claredat quan la temperatura podria baixar de manera significativa.

La primera setmana d'agost començarà amb un temps més estable. Demà i dimarts les nuvolades seran escasses i és poc probable que hi hagi xàfecs al Pirineu. En general el sol predominarà. Els models de previsió fan pensar que a mesura que avanci la setmana aniran reapareixent les tempestes en punts de muntanya. No hi ha indicis d'una tongada de tempestes que pugui estendre's cap a la Catalunya Central o fins i tot a la costa, com ha passat aquesta setmana, però tampoc sembla que hàgim d'entrar en una fase de total estabilitat com a mitjans de juliol. Durant la segona part de la setmana segurament hi haurà algunes tempestes de tarda més aviat disperses al Pirineu.

stats