La méteo
previsions 29/10/2022

La méteo: acomiadem la temperatura de finals d'estiu per entrar a la tardor

De cara a la setmana vinent començarà el descens de la temperatura i anirà acompanyat de les primeres precipitacions d'aquest mes

2 min
Sortida del sol a la Ràpita
Escolta aquí la previsió del temps

A punt d'encetar el mes de novembre amb bones notícies: la temperatura màxima s'anirà normalitzant a poc a poc cap a la típica de tardor. Avui les màximes s'han situat lleugerament per sota de les d'ahir, sobretot a l'interior –entre 2 i 3 graus menys–, mentre que al litoral han quedat força semblants. Per fi podem acomiadar les màximes de quasi 30 graus a Ponent! En general al migdia la temperatura s'ha situat entre els 21 i 26 graus de màxima –localment més alta a l'Urgell i al Bages–, però sense superar els 27 graus:

  • 26,4 °C (Orís)
  • 26,4 °C (Alfarràs)
  • 26,3 °C (Cardona)
  • 26,3 °C (Seròs)
  • 26,3 °C (la Femosa)

Diumenge serà el punt d'inflexió i començarà el descens cap a la normalització de la temperatura. Les màximes se situaran entre els 19 i els 23 graus –a Ponent es podrà arribar als 24 graus–. En general s'espera un descens d'1 a 2 graus respecte a dissabte.

De cara al pont, dilluns les màximes es mantindran en la línia de diumenge, localment més altes a l'Alt i el Baix Empordà. A partir de llavors començarà la baixada generalitzada de cara a dimarts amb valors màxims que no superaran els 22 graus, fins a tocar fons divendres vinent. Podem dir, llavors, que ens espera un bon inici de novembre, després de la calorada que hem experimentat aquest mes d'octubre.

Pel que fa a la temperatura mínima, avui ens hem despertat amb l'ambient més fresc: a primera hora del matí la temperatura ha estat més baixa que la d'ahir en general –entre 1 i 3 graus al Pirineu, el Prepirineu, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el nord de Ponent–, sobretot en indrets de l'interior de la Catalunya Central –al Bages i Osona–, on la baixada ha estat molt més marcada. Per altra banda, al litoral central la temperatura ha quedat semblant a la d'ahir i, fins i tot, s'han enregistrat valors més alts a les Terres de l'Ebre que, puntualment, han arribat a superar els 20 graus –a l'illa de Buda i Amposta.

Tot i la baixada del termòmetre generalitzada d'aquest matí, continuem amb valors anòmals per aquesta època de l'any: la mitjana de les mínimes d'avui se situa 4 graus per sota de la climàtica.

Respecte a les precipitacions, aquest cap de setmana ens espera un ambient tranquil amb núvols alts i mitjans. A partir de dilluns a la tarda ens arribarà el pas d'un front amb poca activitat que deixarà precipitacions a l'oest del país –sobretot al nord-oest–. Dimarts a primera hora acabarà d'escombrar el territori d'oest a est i es podran allargar fins dimecres. A partir de divendres retornaran els ruixats dispersos arreu del territori, tot i això, haurem d'esperar a les noves actualitzacions dels models per acabar de concretar-ho.

A llarg termini els models ens indiquen una normalització de les precipitacions de cara al mes de novembre, una molt bona notícia després d'un octubre clarament sec.

stats