La méteo
previsions 30/10/2022

La méteo: baixada del termòmetre acompanyada d'un petit canvi de temps

Dilluns arribarà un front poc actiu amb precipitacions més abundants cap al nord-oest, seguit d'un descens del termòmetre de cara a dimarts

3 min
Albada amb boires i núvols acolorits a Masies de Voltregà
Escolta aquí la previsió del temps

Els valors de les màximes de diumenge han baixat un esglaó més i se situen lleugerament per sota els d'ahir, dissabte, sobretot a Ponent i a Terres de l'Ebre, on el mercuri no ha arribat als 26 graus –25,6 °C a Seròs i  25,1 °C a Vinebre i Vallfogona de Balaguer–. En general les màximes s'han mogut entre els 20 i 25 graus arreu del territori, exceptuant al Pirineu on els valors han quedat força per sota. Tot i que el mercuri segueix per sobre de la mitjana climàtica de les màximes, les temperatures ja no tindran res a veure amb els pics d'estiuet de 30 graus que hem experimentat aquests dies enrere del mes d'octubre. Aquesta prolongació de valors superiors als 30 graus ha estat un fet mai vist al territori català amb rècords històrics: gairebé un 8% de les estacions meteorològiques de Catalunya han enregistrat diàriament temperatures de més de 30 graus.

Pel que fa a la temperatura mínima, a primera hora del matí s'ha situat entre 5 i 2 graus per sota la de dissabte a pràcticament tota la meitat nord i terç oest –Pirineu, Prepirineu, nord de la Depressió central, Ponent i Terres de l'Ebre–. Per altra banda, al litoral i Prelitoral el termòmetre s'ha mantingut en els mateixos valors, fins i tot, s'han enregistrat valors entre 1 i 3 graus per sobre els d'ahir a punts del litoral central i el quadrant nord-est. Les localitats on la temperatura no ha descendit de bon matí han estat aquelles amb la presència de núvols baixos, els quals han impedit el refredament nocturn.

Si donem un cop d'ull a les anomalies de les mínimes i les màximes d'aquest mes d'octubre seguim amb valors anòmals per aquesta època de l'any, tot i la baixada de termòmetre generalitzada d'avui: la mitjana de les mínimes d'avui se situa a 2,7 graus per sota la mitjana climàtica i la de les màximes a 3,2 graus. No obstant això, comencem a entrar dins una baixada progressiva del mercuri, que segons indiquen els models, arribarà a normalitzar-se a finals de la setmana vinent.

Anomalies de la temperatura mínima i màxima mitjana diària del mes d'octubre

De cara a la setmana vinent, dilluns el termòmetre es mantindrà força estable amb valors molt similars a diumenge. No serà fins dimarts quan experimentarem una baixada més acusada d'aquest –entre 3 i 5 graus menys a la majoria de comarques–, que es mantindrà fins al divendres. Per tant, cal tenir en compte que hi haurà un canvi d'ambient notable entre Tots Sants i el primer cap de setmana de novembre, amb una sensació de tardor molt més accentuada.

Pel que fa a les precipitacions, aquest diumenge hem tingut un ambient tranquil amb el pas de núvols alts i mitjans a partir de la tarda. Aquesta monotonia es trencarà el dilluns amb un petit canvi de temps a causa del pas d'un front poc actiu que deixarà precipitacions al nord-oest del territori al vespre. No es descarta alguna precipitació prefrontal a la tarda a la zona del litoral central. Dimarts a primera hora del matí el front acabarà d'escombrar el territori d'oest a est amb precipitacions disperses arreu. Els models preveuen que dijous retornaran els ruixats a partir del migdia, sobretot a la meitat oest del territori i persistiran al Pirineu fins al vespre de divendres.

La intrusió de pols sahariana encara continua el dia d'avui i s'allargarà a dilluns. La massa d'aire nord-africana que aporta pols en suspensió a tot el territori farà que els nivells de PM10 previstos per avui superin el límit permès en les comarques de la meitat sud i el quadrant nord-est del territori – províncies de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona.

Intrusió de pols sahariana
stats