Nou episodi de calor
previsions 03/07/2022

La méteo: Calor intensa a Ponent i tronades de mitja tarda al Pirineu

Les màximes es mouran entre 36 i 39 graus a Lleida

3 min
Cel enterbolit per la pols sahariana en suspensió, a Manlleu (Osona).
Escolta aquí la previsió del temps

Entrem en un nou episodi de calor, el tercer de l'any, amb màximes que pujaran sensiblement a l'interior. La causant de tot plegat és una dorsal càlida procedent del nord d'Àfrica que porta associada una nova massa d’aire càlid. La calor tornarà a ser com en plena canícula, sobretot a l'interior, si bé no durarà tant i, per tant, no parlarem d’onada de calor. No obstant això, els valors s’enfilaran, novament, fins als 38 o 39 graus a les Terres de Ponent. L’aire calent procedent del nord d’Àfrica torna a viatjar cap a les nostres latituds i, de retruc, també està transportant pols sahariana, cosa que enterboleix l'ambient, amb calitja i un aspecte marronós del cel que, a més, empitjora la qualitat ambiental de l’aire. Les altes pressions de les Açores i de Centreeuropa bloquegen el pas de les borrasques que circulen per les Illes Britàniques i aquí només arribaran alguns núvols prims o, a tot estirar, veurem alguna tronada al Pirineu.

Temperatura prevista a 850 hPa (1500 m) per diumenge

La matinada passada encara ha estat agradable i no s'ha notat gaire xafogor, amb valors mínims que han quedat al voltant dels 20 ºC a Barcelona o a Tarragona. A Girona han baixat fins als 15 ºC i fins als 17 ºC a Lleida. L'ambient ha estat fresc al Pirineu, tot i que ha remuntat el termòmetre, amb mínimes de 12 ºC al Pont de Suert o de 14 ºC a Puigcerdà.

Aquest diumenge gaudirem d’un nou dia radiant, amb un cel serè o poc ennuvolat, només amb alguns núvols prims o alguns de baixos enfront de Tarragona o al Delta de l’Ebre. A partir de migdia creixeran nuvolades al Pirineu i Prepirineu, amb xàfecs aïllats i alguna tronada, més probable al Pirineu lleidatà. Els xàfecs podran venir des de la Franja i afectar a mitja tarda les comarques de l'oest de Lleida i de l'interior de l'Ebre (Terra Alta). Les màximes pujaran lleugerament al litoral (al voltant dels 29 ºC o 30 ºC) i de manera moderada a l’interior, on ja podran arribar a superar els 38 graus a Ponent o a l'interior de les Terres de l’Ebre. Les mínimes de la propera matinada seran més càlides i serà més difícil descansar per la xafogor, sobretot a la costa.

S’esperen vents febles del sud-est i marejol, amb àrees de maror durant la tarda a la Costa Brava.

Diferència de la temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge
Pluja total prevista per diumenge

Per a dilluns s'espera una dinàmica similar, amb un matí serè o amb alguns núvols prims i una tarda amb més núvols. Seran nuvolades d'evolució que creixeran amb força al Pirineu i Prepirineu. Localment, podran descarregar amb més intensitat i amb calamarsa però, en general, seran quantitats minses i xàfecs de curta durada. Les màximes tornaran a moure's entre 36 i 39 graus a Ponent i la xafogor serà més marcada al litoral.

Temperatura màxima prevista per dilluns
Pluja total acumulada prevista per dimarts

Dimarts gaudirem d'un nou dia assolellat, amb alguns núvols alts a partir de migdia. A la tarda apareixeran alguns ruixats al Pirineu lleidatà al final de la tarda o vespre. Les tronades, localment, podran descarregar amb certa intensitat i deixar pedra o calamarsa.

A partir de dimecres afluixarà la calor, però no desapareixerà del tot. En tot cas, els valors seran més normals per aquestes dates, amb nous ruixats i tronades al Pirineu que poden estendre's fins i tot a diversos sectors com, per exemple, a les comarques gironines o a la Catalunya Central. Al final del dia o de matinada podrà caure algun ruixat a la costa o al prelitoral.

Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dimecres
stats