La méteo
previsions 07/01/2023

La méteo: nevades i precipitació després de Reis

Al final del dia d'avui ens arribarà un front carregat de precipitacions que afectarà la meitat oest del territori al llarg del diumenge

2 min
Lluna plena a Vic
Escolta aquí la previsió del temps

Dissabte ha estat l'últim dia de la setmana amb monotonia anticiclònica: l'ambient suau amb cel assolellat a les hores centrals del dia tindrà les hores comptades i de mica en mica el fred s'apoderarà de l'ambient. Avui la inversió tèrmica de matinada ha seguit afavorint la presència de boires i boirines a les zones de les planes. A la plana de Lleida el termòmetre no ha passat dels 5 graus, de fet la temperatura màxima d'algunes poblacions com Artesa de Segre ha estat només de 2,1 graus. A les comarques gironines, en canvi, encara hi ha hagut màximes de fins a 19 graus a Verges (19,1 graus), la Bisbal de l'Empordà (18,6 graus) i la ciutat de Girona (18,5 graus). A mesura que avancem cap al sud, el termòmetre ha enregistrat valors més suaus que s'han situat al voltant dels 15 graus al litoral sud. Amb tot, la mitjana del conjunt de les màximes de Catalunya s'ha situat mig grau per sobre la mitjana d'aquesta època de l'any, mentre que la de les mínimes s'ha situat com a anomalia negativa: la mitjana del mercuri a primera hora del matí ha estat gairebé mig grau per sota la normalitat.

Albada gelida -4 graus sobre per boira de la Plana

Diumenge tindrem un canvi meteorològic amb l'entrada d'un front actiu per l'oest de la Península, el qual vindrà carregat de precipitacions. Ben bé, aquesta banda de pluges ens arribarà al final del dia de dissabte cap a la Vall d'Aran i es mantindrà al llarg del jorn al nord del sector occidental –nord de Ponent i Pirineu i Prepirineu Occidental–. La cota de neu baixarà dels 1800 als 1400 metres al Pirineu occidental, on es pot produir alguna nevada rellevant, sobretot a la Vall d'Aran, i cap al final del dia la cota podrà arribar fins als 1.200 metres al vessant nord del Pirineu. A la resta del territori les precipitacions es distribuiran de la següent manera: A Ponent, l'oest de la Catalunya Central, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona les precipitacions començaran de matinada i s'aturaran fins a primera hora de la tarda. A partir d'aquí es produiran de manera intermitent fins al final del dia. El litoral i prelitoral sud podran arribar a tenir un tastet d'aquestes al vespre, però de manera fugaç. Pel que fa a la resta del territori, novament, es quedarà a les portes.

Un cop passat el front de diumenge, de cara a dilluns romandran nevades més tímides al vessant nord del Pirineu fins al vespre i alguns ruixats a les comarques de Girona, però la majoria de dies de la setmana que ve seran de cel enterbolit o mig ennuvolat. Els models indiquen que dimecres a primera hora de la tarda es podran repetir algunes nevades arran del vessant nord del Pirineu i, novament, diumenge al sector nord amb l'entrada d'un front a partir del matí. Malgrat tot, a hores d'ara no hi ha indicis clars d'un altre canvi tan destacable com el de diumenge.

En general, a llarg termini es preveu un mes de gener amb el mateix patró que aquests últims mesos: amb absència de precipitacions rellevants i temperatures per sobre de la mitjana.

stats