previsions 23/04/2022

La méteo: diada de Sant Jordi de ruixats i vent fort de l'oest

Durant la tarda apareixeran més clarianes però el vent de l'oest bufarà amb intensitat, encara amb alguns ruixats i tempestes

3 min
Cel cobert amb alguns altocumuls a Sant Pere de Vilamajor

La primera part de la diada de Sant Jordi ha estat marcada per una línia de ruixats i tempestes que ha regat part del país, amb quantitats que a primera hora es movien entre els 5 i els 15 mm. Per tant, les parades de roses i llibres es veuran afectades per aquest temps insegur que, de fet, s'allargarà tot el dia però amb algun matís. Amb el pas del front, a partir de migdia, s'obriran moltes clarianes i el temps serà més primaveral, amb un ambient més suau, però, en canvi, el vent de l'oest s'intensificarà i si bé al matí ha estat la pluja el que ha fet la guitza, durant la tarda serà el vent (lligueu bé estands i parades). Hi ha un avís emès pel Meteocat per possibles cops de vent que podran superar els 80 km/h a comarques de la costa i prelitoral central o del Camp de Tarragona, tant avui com per diumenge.

Avís per fort vent emès per dissabte
Avís per fort vent emès per aquest diumenge

Els ruixats descarregaran de manera més irregular, però també podran fer-ho en forma de tempesta i anar acompanyats de pedra o calamarsa, sobretot al nord de la Catalunya Central, costa central i nord, Costa Brava i interior de les comarques gironines. Els xàfecs de neu baixaran de cota fins als 1500 m al Pirineu, on en molts casos la precipitació serà de neu granulada. Fins a mig matí ja portaven acumulats uns 10 cm de neu recent a Espot (cota 2400) i al llarg del dia cauran uns 10 o 15 cm més; per tant, la nevada a cota alta acumularà de 20 a 30 cm al vessant sud del Pirineu, amb un vent del sud-oest i oest molt fort als cims o colls més elevats i exposats. L'ambient, en general, serà fresc durant el matí, amb temperatures que no han de passar dels 18 ºC. En canvi, amb les clarianes de la tarda remuntarà una mica el termòmetre, excepte al Pirineu, on es mantindrà el dia fred i humit (a Puigcerdà, per exemple, no passaran dels 8 ºC).

De cara a diumenge el temps millora sensiblement i lluirà el sol des de bon matí, a excepció del nord-est, on a primera hora encara podrà escapar-se algun xàfec. De cara a la tarda augmentaran els núvols i podrà caure algun xàfec aïllat, d'intensitat moderada a l'interior de les comarques gironines (Guilleries, Collsacabra). A la resta no s'esperen precipitacions. L'ambient serà suau i les màximes remuntaran fins als 20 ºC a moltes comarques. A les comarques tarragonines, les Terres de l'Ebre, Ponent i al litoral la màxima podrà superar els 23 ºC. La mar continuarà una mica alterada amb vent del sud-oest més feble però encara aixecarà maror o forta maror.

Dilluns s'espera assolellat i només apareixeran alguns núvols durant la tarda. A partir de mig matí i fins al vespre s'esperen alguns ruixats a punts de l'interior del quadrant nord-est i no se'n descarten a altres punts de la meitat nord del prelitoral. Seran ruixats que, localment, cauran en forma de tempesta. Les màximes seran més altes i podran fregar els 25 ºC a moltes comarques.

De cara a dimarts el termòmetre continuarà a l'alça i augmentaran els núvols per Ponent per la proximitat d'una borrasca que dimecres tornarà a deixar ruixats a gran part del territori. Els ruixats cauran amb més probabilitat al Pirineu i Prepirineu de Lleida i a Ponent, amb xàfecs més repartits al final del dia per la Catalunya Central o a la costa. A l'interior de Girona podran descarregar algunes tronades i acumular de 10 a 15 mm en poc menys de mitja hora, amb aparat elèctric i calamarsa. L'ambient serà suau i els termòmetres continuaran al voltant dels 25 ºC a molts punts, amb un ambient molt primaveral arreu del territori. El front deixarà xàfecs de cara a dijous a Ponent i al sud del país, amb ruixats irregulars a la resta del país que no acumularan gran quantitat de precipitació.

Precipitació prevista acumulada per dimecres
Precipitació prevista acumulada per dijous
stats