previsions 08/05/2022

La méteo: Nuvolades i alguns xàfecs, amb tronades de cara a la tarda que es repetiran a inici de setmana

Les tronades podran descarregar amb certa intensitat, sobretot al nord-est i al Pirineu

3 min
Albada amb núvols mitgencs al Baix Empordà
Escolta aquí la previsió del temps

Aquest diumenge ha començat amb un temps més mogut que el de fa uns dies. Si bé a gran part del país regna la tranquil·litat, trobem algunes excepcions a causa d'una certa inestabilitat que ajuda al creixement de núvols convectius. L'entrada d'aire fred a les capes altes de la troposfera ha afavorit la formació de cúmuls molt desenvolupats, i els xàfecs ja han començat a fer acte de presència a les comarques gironines, al prelitoral central i al Pirineu. Al migdia els xàfecs s'estan reactivant al nord-est, i les comarques afectades són el Gironès, el Pla de l'Estany, la Garrotxa, el Ripollès i el Berguedà. Al Pallars Sobirà (Franja Nord de la Pallaresa) també descarreguen xàfecs que, fins a mig matí, acumulaven un total de 12 mm a Certascan (entre 3 i 5 cm de neu per damunt dels 2.400 m). S'han observat alguns xàfecs aïllats també al Prelitoral central, especialment a comarques com l'Alt Penedès o el Garraf, i aquests nuclis convectius s'han anat allunyant mar endins.

Imatge de radar (Meteocat)

Al migdia tornarem a gaudir de moltes estones de sol i, de fet, al sud o a Ponent continuarà el cel serè durant tota la jornada. No obstant, durant la tarda es reproduiran els ruixats i les tronades (amb pedra o calamarsa) al nord de la Catalunya Central, el Pirineu, el Prepirineu i el nord-est. Podran arribar també al Prelitoral o, puntualment, al nord de la Costa Central o la Costa Brava. Seran xàfecs de certa intensitat que, de manera local, poden acumular entre 5 i 15 mm en poc menys de 30 minuts. L'ambient serà suau i les temperatures avui no variaran gaire respecte a les d'ahir, sobretot a la costa, on el termòmetre quedarà frenat en els 22 o 23 graus. A l'interior o a l'Ebre podran arribar a superar els 26 graus i al Pirineu quedaran frenades en els 17 graus. A l'interior de les comarques gironines es mouran entre els 23 i els 25 graus, tot i que en alguns punts, amb la presència de núvols i amb els xàfecs previstos, quedaran una mica més frenades. La tramuntana encara ha bufat amb certa intensitat al nord del cap de Creus i de matinada arribaven a registrar un cop de 86 km/h a Portbou. Al llarg del migdia anirà afeblint-se, excepte al nord de la Costa Brava, on encara podrà superar els 50 o 60 km/h. A la resta del litoral hi haurà lleugera mar de fons i vents febles, del sud i sud-est.

Pluja acumulada al llarg de diumenge
Diferència de temperatura màxima entre dissabte i dliumenge

De cara a dilluns començarem amb un matí fresc, amb mínimes que quedaran una mica baixes allà on hagin descarregat els ruixats o les tronades. Al nord-est i a l'interior (Catalunya Central o Ponent) quedaran al voltant dels 5 o 7 graus i a la costa no baixaran dels 13. Al Pirineu podran baixar en alguna fondalada fins a 1 o 2 graus, amb lleus glaçades només per damunt dels 2.000 m. El matí serà tranquil i de nou, a partir del migdia, tornaran a reproduir-se els ruixats, amb tronades que deixaran pedra o calamarsa a l'interior de les comarques gironines (l'Alta Garrotxa, la Selva, el Montseny, les Guilleries-Collsacabra i sectors propers). Els ruixats podran arribar al nord de la costa central (el Maresme o el Vallès Oriental) i també es formarà algun nucli convectiu al Prelitoral. Al Pirineu també tornarà a caure algun nou xàfec, en forma de neu per damunt dels 2.400 o 2.500 m. Les temperatures es mantindran altes a Ponent o a l'Ebre, on fregaran els 28 graus. A la resta, seran semblants, amb valors que a la costa no passaran dels 24.

A partir de dimarts torna a regnar la calma, amb cel serè i només algunes nuvolades de tarda al nord-est que, localment, encara deixaran alguna gotellada. Les temperatures seguiran a l'alça, tot i que sense ser un gran ascens. A l'interior i al sud podran fregar els 30 graus mentre que al litoral no passaran dels 24. Al Pirineu hi haurà un marcat ascens, de fins a 7 o 8 graus respecte a les màximes registrades avui.

A partir de dimecres podrien formar-se algunes boires d'advecció al litoral, a causa del fort contrast tèrmic entre el mar (encara fred i amb temperatures de l'aigua de 17 ºC) i el continent (reescalfat). Aquestes boires acostumen a formar-se a la primavera, sobretot entre el maig i el juny.

La resta de la setmana s'albiren nous canvis a partir de divendres i durant el cap de setmana, amb una nova dinàmica de xàfecs i tronades al terç nord. El dia de més activitat seria, per una banda, divendres, i per l'altra, diumenge. Ho haurem d'anar seguint!

stats