previsions 10/04/2022

La méteo: Diumenge de Rams amb molts núvols a la costa i assolellat a l'interior

Dilluns de Setmana Santa serà el dia amb més bonança, amb nous xàfecs dimarts i dimecres

3 min
Ambient primaveral amb alguns núvols alts a Santa Perpètua de Vespella (Gurb, Osona)

Diumenge de Rams ha començat amb molts núvols i alguns plugims a les comarques del sud, a la costa i al prelitoral. Fins a mig matí han caigut algunes dècimes de litre o quantitats inapreciables al Camp de Tarragona o al Prelitoral central. Aquest cel cobert farà que l’ambient es mantingui fresc i humit als sectors amb cel cobert i, en canvi, les temperatures remuntaran ràpidament a les terres interiors, on s’espera un cel serè ja des de bon matí.

Els models i mapes del temps difereixen una mica pel que fa a previsions i indiquen un temps més insegur a mitja setmana, sobretot de cara a dimarts i, especialment, dimecres. L’entrada d’una borrasca des de l’Atlàntic farà canviar el temps i tot sembla indicar que es desplaçarà la seva àrea de més inestabilitat cap al nord de l’Àfrica, enviant vents del sud i sud-est, carregats d’humitat, cap a les nostres latituds. Ara mateix, els models indiquen que les pluges més abundants quedaran restringides al País Valencià i al sud de les Balears, i el cel quedarà cobert i amb xàfecs generals, tot i que més febles, a Catalunya.

De moment, per a aquest diumenge esperem aquest cel encara força cobert i algun plugim en comarques com el Tarragonès, el Baix Camp, l'Alt Camp, l'Anoia, l'Alt Penedès o el Baix Penedès. Les temperatures no passaran dels 16 °C en molts punts de la costa, comarques gironines o del sud, i allà on es mantingui cobert. A Ponent fregaran els 20 °C. Els vents aniran girant cap al sud i la mar estarà més tranquil·la (marejol), tot i que a la Costa Brava encara hi haurà maror.

Diferència de temperatura màxima entre dissabte i diumenge

Dilluns s’espera un dia assolellat, en conjunt, amb un augment de la nuvolositat pel sud al final de la jornada. No s’esperen precipitacions i l’ambient serà molt suau, amb temperatures que oscil·laran entre els 20 °C i els 24 °C. De fet, serà la jornada amb més bonança i cel més serè de l’inici de la Setmana Santa. Això no obstant, l’ambient serà ventós i el Meteocat ha emès un avís per fort vent del sud i del sud-est al sud de la Depressió Central i el límit amb la serralada Prelitoral. La situació marítima anirà alterant-se i tindrem maror o forta maror a tot el litoral.

Avís per fort vent previst per dilluns

De cara a dimarts anirà augmentant la nuvolositat per Ponent i pel sud, amb uns primers plugims que al Pirineu de Lleida seran en forma de neu per damunt dels 2.000 m. Durant la tarda acabarà més cobert arreu i podran caure xàfecs febles durant la nit i la matinada de dimecres. De fet, dimecres serà el dia més insegur segons alguns models, amb un cel més cobert i ruixats generalitzats, tot i que la tongada més forta de pluja quedaria restringida cap a València o Alacant. A les Balears, sobretot a Eivissa i Mallorca, s’espera un dia gris i amb alguns xàfecs. Els vents a la costa catalana seguiran de nord-est i la mar estarà més alterada, amb forta maror i maregassa. Les pluges aniran acompanyades de fang per la presència de pols en suspensió procedent del nord de l’Àfrica.

Pluja total prevista per dimarts
Probabilitat d'acumulació de pluja superior a 5 mm per dimecres
Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dimecres

Més enllà de dijous, la previsió és incerta i tot anirà en funció de la presència d’una borrasca mediterrània que, en cas que s’acosti, podrà deixar precipitacions a la meitat del país. Dijous sembla que tindrem un dia variable, encara amb alguns xàfecs a la costa, l'interior de Girona o al litoral i prelitoral de Tarragona. A partir de divendres ho haurem d'anar seguint i acabant de confirmar perquè els models són incerts i indiquen poca claredat.

stats