La méteo
previsions 22/01/2023

La méteo: onada de fred acompanyada ratxes fortes de vent

Aquests dies vindran marcats per les temperatures fredes i pels forts cops de vent al Pirineu i el Prepirineu

3 min
Riu Ges glaçat a Sant Pere de Torelló (Osona)
Escolta aquí la previsió del temps

Aquest cap de setmana hem entrat en un cicle de temperatures baixes que serà llarg: com a mínim fins a final de mes no hi ha indicis que l'ambient de fred intens torni a la normalitat per culpa de l'entrada d'una massa d'aire fred continental. A primera hora d'aquest diumenge, l'ambient encara ha estat tan gèlid com el de dissabte: seguim amb el mateix patró meteorològic, però amb un punt menys exagerat. Més del 70% de les estacions meteorològiques de Catalunya s'han despertat sota zero: -10,7 °C (Vielha - Elipòrt), -8,9 °C (Puig Sesolles) i -8,0 °C (Guixers - Valls). En general, ens hem situat 4,5 graus per sota de la mitjana climàtica d'aquesta època de l'any.

Les mínimes han baixat un esglaó al litoral central i sud, mentre que al litoral nord han pujat lleugerament. En general els valors han oscil·lat entre els -1 i els 4 graus, localment més alts a l'extrem nord. A la resta del territori el mercuri també ha pujat lleugerament: entre -5 i 0 graus a Ponent, -6 i -1 graus a l'interior i, novament, al Pirineu s'han arribat a valors de fins a -15 °C a les cotes altes. Les glaçades han tornat a ser les protagonistes d'aquesta matinada i han arribat a tocar del litoral: el Meteocat ha emès per tercer dia consecutiu un avís per intensitat de fred a primera hora del matí, en el que ja es pot considerar un període d'onada de fred.

Un altre cop la tramuntana ha bufat amb intensitat a tota la franja del nord de Catalunya. L'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà, la Cerdanya i el Ripollès han estat en alerta per cops de vent molt forts que poden superar els 126 km/h fins a la tarda a les cotes altes. Ara per ara, les ratxes màximes han estat de matinada a Boí (143,6 km/h), Portbou (139,3 km/h) i el pantà de Darnius-Boadella (103,7 km/h). Així mateix, la combinació del fort vent de component nord amb la neu produiran torb al Pirineu.

L'estat del cel ha estat majoritàriament assolellat arreu excepte al Pirineu, on hi ha hagut alguns núvols baixos i mitjans estancats durant el dia. L'absència de nuvolositat ha ajudat a fer pujar la temperatura a les hores centrals del dia: les màximes s'han mogut entre els 7 i els 12 graus al litoral (localment més altes), els 5 i els 10 a Ponent i a l'interior. La sensació de fred ha continuat sent intensa al Pirineu i al Prepirineu a causa de l'efecte del vent, el qual ha tingut un paper molt important per mantenir el termòmetre baix a les hores centrals del dia.

De cara a dilluns la temperatura quedarà semblant a la de diumenge arreu del territori: es mantindrà l'ambient molt fred a l'interior i a les zones afectades pel vent. Hi haurà glaçades de bon matí a l'interior, al Pirineu i, amb menys, intensitat al litoral. L'avís per intensitat de fred seguirà actiu a les primeres hores del matí arreu de Catalunya, juntament amb l'avís de vent: podrà bufar la tramuntana amb ratxes superiors als 108 km/h a l'Alt i el Baix Empordà i a les cotes altes del Pirineu.

Amb força seguretat les màximes de dilluns se situaran per sota de les de diumenge a causa de l'augment de la nuvolositat. En general serà un dia de pas de núvols alts i mitjans associats a la depressió que se situa sobre Itàlia.

La setmana que ve començarà amb un temps més variable: els models indiquen que a partir de dimarts ens arribarà precipitació provinent del Mediterrani que afectarà l'est del territori, sobretot l'extrem nord-est. És possible que fins i tot arribi a nevar tímidament en alguns punts del quadrant nord-est de Catalunya, amb una cota de neu que rondaria entre els 300 i els 600 metres. Malgrat tot, aquestes precipitacions seran poc rellevants. A partir de dijous, els models indiquen que tornaran les nevades intermitents al vessant nord del Pirineu i que perduraran fins a començaments de la setmana vinent.

D'ara endavant, les precipitacions continuaran sent força escasses, tot i l'ambient de fred extrem: la massa d'aire d'Europa que ens afectarà mantindrà el termòmetre molt baix, però, a causa de la seva naturalesa continental, no vindrà carregada d'humitat. Per tant, les pròximes setmanes seran probablement molt més fredes que de normal en aquesta època de l'any, però també força seques.

Anomalíes de temperatura en superfície
Anomalies de precipitació
stats