Boires matinals i fort contrast tèrmic entre el dia i la nit
previsions 05/12/2022

La méteo: Inici d'un llarg pont amb molts núvols i sense pluja, com a mínim fins dijous

El canvi de temps i la pluja arribaran durant la segona part de la setmana

3 min

BarcelonaComencem un llarg pont de la Puríssima on els núvols i les boires seran els grans protagonistes. La presència d’una borrasca atlàntica situada al golf de Cadis enviarà molts fronts de núvols, però no tindran prou energia al nostre territori per deixar precipitacions. A partir de dijous s’espera un canvi, amb una línia frontal que podrà regar el territori, però, en tot cas, haurem d’anar seguint detalladament la situació.

De moment, hem de destacar un matí fred, amb boires compactes a Ponent i a la Catalunya Central que mantindran l’ambient fred i humit. S’espera que aquesta boira pugui trencar-se a migdia i a la resta del país només apareixeran alguns núvols prims, que es faran més compactes durant la tarda, però sense que calgui esperar-ne precipitacions. Les temperatures experimentaran una remuntada a causa del flux del sud-oest i pujaran uns 3 ºC o 5 ºC respecte a les d'ahir, sobretot al Pirineu, Prepirineu, nord-est o Terres de l'Ebre. Les màximes podran arribar als 17 ºC al sud del país i, en general, es mouran entre els 12 ºC i els 15 ºC a la resta del territori. L’ambient ha sigut fred de bon matí, amb temperatures hivernals en molts punts. Destaquem algunes mínimes d’aquest dilluns:

  • Vic: -4 ºC
  • Girona: -2,5 ºC
  • Horta de Sant Joan: -1 ºC
  • Santa Coloma de Farners: 1 ºC
  • Castell d’Aro: 2 ºC
  • Lleida (la Femosa): 1 ºC
  • Barcelona (Port): 5 ºC
  • Viladecans: 4 ºC
Vidre gebrat aquest matí a Begues (Baix Llobregat).
Diferència de temperatura màxima prevista

La situació seguirà sent molt similar aquest dimarts, amb un matí molt emboirat a la Catalunya Central i a Ponent, amb boires que es mantindran fins a migdia en molts sectors. A la resta del país arribaran núvols prims, però, en general, farà sol i vent feble. Viurem una jornada de molts núvols, però, novament, sense pluja. L’ambient serà més suau a causa del vent feble del sud-oest i les temperatures diürnes pujaran sensiblement. S’esperen màximes de fins a 17 ºC o 18 ºC al sud, interior de les comarques gironines o al litoral. On es mantingui la boira, l’ambient serà més fred i humit, sobretot a Ponent. La matinada tornarà a ser freda i tindrem una gran oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit, amb gelades a l’interior (allà on no hi hagi boira) i valors propers als 6 ºC al litoral.

Temperatura mínima prevista per dimarts

Per dimecres es tornarà a repetir la mateixa situació, amb boires matinals i molts núvols alts i mitgencs a la resta del territori. No s’esperen precipitacions i l’ambient serà suau de dia i fred de nit, amb un gran contrast. Tornaran les gelades a les fondalades i valls interiors i mínimes entre els 0 ºC i els 3 ºC al prelitoral i entre els 5 ºC i els 9 ºC a la costa.

Diferència de temperatura màxima prevista

La darrera part del pont vindrà condicionada per l'evolució de les pertorbacions que arrenquen des del sud-oest peninsular. Els models indiquen l’arribada d’un front més actiu per dijous que pot deixar xàfecs arreu del territori. El front arribarà una mica desgastat, però encara tindrà força per deixar alguns xàfecs (en general, quantitats entre els 5 i els 15 mm).

De cara a divendres s’espera una treva, amb molts núvols, però sense pluja al matí. Amb el pas de les hores acabarà tapat i al final del dia plourà, de nou, amb xàfecs que es reactivaran a la façana costanera, amb alguna possible tronada enfront de la costa.

Dissabte de matinada encara cauran els últims ruixats, però el dia s’aclarirà i s’espera una jornada més tranquil·la, amb sol i sense pluja. Diumenge al matí seguirà serè, amb boires matinals, i només a la tarda augmentarà la nuvolositat, amb pluja general a partir de mitja tarda i al vespre, que s’estendrà durant la matinada i matí de dilluns. Les temperatures seran més baixes, sobretot a partir de divendres, amb el pas de la borrasca.

Tot plegat no deixa de ser una situació d’incertesa que haurem d’anar seguint a causa d’aquests fronts atlàntics que, sovint, arriben amb poca força a les nostres latituds. El que queda clar és la possibilitat de xàfecs i nevades durant l'última part del pont. Ho anirem seguint, perquè el pronòstic a mitjà i llarg termini és molt canviant en aquesta situació.

stats