previsions 09/04/2022

La Méteo: jornada amb alguns ruixats i un ambient més fresc i ventós

La Setmana Santa començarà amb un temps variable, amb més caloreta dilluns i una borrasca dimecres

4 min
Sortida de sol des de la platja de Gavà, amb alguns núvols lenticulars

La Setmana Santa començarà amb un temps variable i amb menys calor respecte als dies anteriors. De fet, aquest dissabte ens està creuant un front que darrere seu porta aire fred en altura i també vent del nord; per tant, posarà a ratlla els termòmetres amb un ambient més fresc arreu del país. Els models i els mapes del temps difereixen una mica quant a previsions i indiquen un temps més insegur a mitja setmana, sobretot de cara a dimarts i, especialment, dimecres. L’entrada d’una borrasca des de l’Atlàntic farà canviar el temps i tot sembla indicar que l'àrea de més inestabilitat es desplaçarà cap al nord d’Àfrica, i això enviarà vents del sud i sud-est, carregats d’humitat, cap a les nostres latituds. Ara mateix, els models indiquen que les pluges més abundants quedaran restringides al País Valencià i el sud de les Balears, i que el cel quedarà cobert i amb xàfecs generals, tot i que més febles, a Catalunya.

De moment, el que és més segur és el temps que esperem aquest dissabte, amb un cel més carregat al Pirineu, on ja han descarregat precipitacions (2-5 mm) i on nevarà feblement, sobretot al sector més occidental (a la Vall d'Aran o el nord del Pallars Sobirà podran caure uns 5 cm, amb la cota de neu baixant a 1.200 m). A la resta del Pirineu hi haurà una lleu enfarinada i a l’interior de les comarques gironines pot caure algun ruixat a partir de migdia, en forma de tempesta i acompanyat de calabruix o calamarsa. Aquests xàfecs seran més probables a les Guilleries, al Collsacabra, a les Alberes o al Montseny. No es descarta algun ruixat de neu granulada a la capçalera del Ter o a la Catalunya Nord. Amb el pas del front el vent del nord i el nord-oest es reforçarà als dos extrems del país, amb una situació marítima més alterada, sobretot a la Costa Brava (forta maror). L’ambient refrescarà i avui el termòmetre ja no passarà dels 15 ºC en molts punts de la costa o del nord-est. De fet, hi haurà una diferència de gairebé 10 graus entre les màximes de divendres i les de dissabte. A Ponent encara fregaran els 20 ºC i la matinada vinent l’ambient serà freda a l’interior i al Pirineu, on podrà glaçar feblement en alguna fondalada.

Pluja acumulada prevista per dissabte.
Cops de vent màxims previstos per dissabte a la tarda.
Diferència de temperatura màxima entre divendres i dissabte.

Per Diumenge de Rams l’ambient estarà marcat per cel cobert de matinada o a primera hora a la costa i al sud del país, amb tendència a obrir-se clarianes amb el pas de les hores. Ja no s’esperen ruixats i les temperatures remuntaran i quedaran al voltant dels 20 ºC, o fins i tot superaran aquests valors a Ponent i a les Terres de l’Ebre (entre 22 °C i 24 °C). Els vents aniran girant cap a sud i la mar estarà més tranquil·la (marejol).

Dilluns s’espera un dia assolellat, en conjunt, amb un augment de la nuvolositat al sud al final de la jornada. No s’esperen precipitacions i l’ambient serà molt suau, amb temperatures que oscil·laran entre els 20 °C i els 24 °C. Caldrà aprofitar aquest dia, perquè tot sembla indicar que serà el més serè i amb més bonança.

Diferència de temperatura màxima entre dissabte i dilluns.

De cara a dimarts anirà augmentant la nuvolositat per Ponent i pel sud, amb uns primers plugims que al Pirineu de Lleida seran en forma de neu per damunt dels 2.000 m. Durant la tarda acabarà més cobert arreu i podran caure xàfecs febles durant la nit i la matinada de dimecres. De fet, dimecres serà el dia més insegur, segons alguns models, amb un cel més cobert i ruixats generalitzats, tot i que la tongada més forta de pluja quedaria restringida cap a València o Alacant. A les Balears, sobretot a Eivissa i Mallorca s’espera un dia gris i amb alguns xàfecs. Els vents a la costa catalana girarien cap a nord-est i la mar estaria més alterada. A més, en cas que es compleixi aquesta previsió, la pluja anirà acompanyada de fang per la presència de pols en suspensió procedent del nord de l'Àfrica.

Pluja acumulada prevista per dimecres (9 h - 12 h).

Més enllà de dijous, la previsió és incerta i preferim no aventurar-nos a donar massa detalls. El que sí que està clar és que no s’esperen grans borrasques o glopades d’aire fred i sembla que gaudirem d’una Setmana Santa variable, amb temperatures sobre la mitjana (normals) i algun dia de pluja (sense tractar-se de cap temporal).

stats