La pluja ens visitarà durant la segona part del pont, amb una méteo incerta i variable
previsions 06/12/2022

La méteo: Jornades suaus i nits menys fredes, a l'espera de ruixats de cara a dijous

Les temperatures màximes s'enfilaran fins als 18 °C al litoral i a les Terres de l'Ebre

4 min
Boires, boirines i Altocúmuls, de de Sant Agustí de Lluçanès (Osona)
Escolta aquí la previsió del temps

Seguim amb una situació meteorològica determinada per una borrasca atlàntica que ens envia bandes de núvols a les nostres latituds. La configuració isobàrica a Catalunya és la típica de pantà baromètric, és a dir, l’absència d’isòbares i, per tant, una situació on predominen la calma, el vent feble o nul i el poc moviment en el temps. La presència de núvols durant la nit i el flux del sud-oest han afavorit que el refredament nocturn hagi estat més feble i això ha fet que les mínimes no hagin baixat tant durant la matinada passada. Destaquem algunes de les mínimes:

Guixers: -2 °C

Puigcerdà: -2 °C

Guardiola de Berguedà: -2 °C

la Seu d’Urgell: 0 °C

Girona: 3 °C

Lleida: 5 °C

Tarragona: 9 °C

Malgrat: 8 °C

Les darreres bandes de núvols han deixat algunes gotes al nostre país, acumulant dècimes de litre en alguns punts de Ponent o del sud. A Prades han caigut 0,4 mm, 0,5 mm a Ulldemolins, 0,3 mm a Margalef o 0,2 mm a Batea.

La jornada de dimarts, per tant, vindrà marcada per un matí amb molts núvols, sobretot concentrats cap a l'oest del país i també a la costa, amb un cel a estones amenaçador però que no deixarà pluja. Tots aquests núvols minvaran de cara al migdia i durant la tarda quedaran restringits al Camp de Tarragona i al pla de Lleida. A la resta del país predominarà el temps assolellat o un cel enteranyinat per núvols prims. Les temperatures s’enfilaran fins als 18 °C a les Terres de l’Ebre i al litoral, amb una jornada suau. Els vents seran febles i la mar es mantindrà bastant calmada. Les mínimes pujaran entre 2 °C a la costa i més de 6 al Pirineu respecte als valors de dilluns.

Temperatura màxima prevista per dimarts
Diferència de temperatura mínima prevista

La situació encara serà molt similar aquest dimecres, amb un matí emboirat a la Depressió Central, a les valls del Prepirineu i del prelitoral, amb boires que es mantindran fins al migdia en molts sectors. A la resta del país arribaran núvols prims però, en general, farà sol i vent feble. Viurem una jornada de molts núvols però, novament, sense pluja. L’ambient serà més suau a causa del vent feble del sud-oest i les temperatures diürnes pujaran sensiblement. S’esperen màximes de fins a 17 °C o 18 °C al sud, l'interior de les comarques gironines o al litoral. On es mantingui la boira, l’ambient serà més fred i humit, sobretot a Ponent. La matinada serà freda i tindrem una gran oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit, amb gelades febles a les valls pirinenques i valors pròxims als 9 °C al litoral.

Diferència de temperatura màxima prevista

La darrera part del pont vindrà condicionada per l’arribada d’un front més actiu per dijous que pot deixar xàfecs arreu del territori. El front arribarà una mica desgastat, però tindrà força per deixar alguns xàfecs (en general, quantitats entre els 5 i els 15 mm). La cota de neu es mourà alta, per damunt dels 2.000 m, i els vents giraran a sud-oest, reactivant les precipitacions a la façana costanera, prelitoral i al vessant sud del Pirineu.

Pluja total prevista acumulada per dijous
Diferència de temperatura màxima prevista

De cara a divendres s’espera una treva, amb molts núvols però sense pluja al matí. Amb el pas de les hores acabarà tapat i al final del dia plourà, de nou, amb xàfecs que es reactivaran a la façana costanera.

Dissabte de matinada encara cauran els darrers ruixats, però el dia s’aclarirà i s’espera una jornada més tranquil·la, amb sol i sense pluja.

Pluja total prevista acumulada per divendres
Pluja total prevista acumulada per dissabte

Diumenge al matí el cel continuarà serè, amb boires matinals, i només a la tarda augmentarà la nuvolositat, amb pluja general a partir de mitja tarda i al vespre, que s’estendrà durant la matinada i matí de dilluns.

Tot plegat no deixa de ser una situació d’incertesa que haurem d’anar seguint a causa d’aquests fronts atlàntics que, sovint, arriben amb poca força a les nostres latituds. El dia més clar de pluja serà dijous i acabarem la setmana amb una situació variable i canviant, amb algun nou ruixat i temperatures una mica més baixes el cap de setmana, sense esperar cap gran fredorada. 

stats