La méteo
previsions 26/11/2022

La méteo: l'arribada del fred d'hivern ja té data

El desembre entrarà per la porta gran amb la normalització de la temperatura i donarà pas a l'hivern

2 min
Tempesta a Manlleu
Escolta aquí la previsió del temps

Divendres a la tarda ens va sorprendre amb una calamarsada que va deixar els carrers emblanquinats en municipis del Vallès Oriental entre Llinars i Vallgorguina, a més d'una part del Maresme –Dosrius–. La precipitació va ser intensa a estones: es calcula que va caure un equivalent a 20 L/m², cosa que va provocar cues quilomètriques a l'AP7 i la C-59.

Calamarsa Sant Antoni de Vilamajor

Avui ens hem despertat amb força fred a tot el país. El termòmetre ha enregistrat valors per sota dels d'ahir a primera hora del matí: la mitjana de les mínimes de dissabte (3,4 graus) cau gairebé 2 graus respecte a la de divendres (5,1 graus) i se situa dins la temperatura mínima mitjana d'aquesta època de l'any. De matinada, força estacions han marcat temperatures negatives:

- -3,2 °C (Guixers – Valls)

- -3,0 °C (Das – Aeròdrom)

- -2,1 °C (el Pont de Suert)

- -1,8 °C (Oliola)

- -1,6 °C (Cardona)

En total 21 estacions han enregistrat valors sota 0, el doble que ahir divendres.

Pel que fa a les temperatures màximes d'avui, han baixat lleugerament a tot el país: al llarg del litoral la temperatura ha baixat un esglaó i els termòmetres s'han mogut entre els 16 i els 20 °C de màxima. A mesura que avancem cap a l'interior la temperatura ha disminuït progressivament, amb valors màxims entre els 11 i 16 °C. El Pirineu i el Prepirineu s'han situat 5 punts per sota: el termòmetre ha oscil·lat entre 9 i 5 graus de màxima i localment la baixada ha estat més acusada en punts del vessant nord del Pirineu occidental, on les màximes no han superat els 3 graus.

De cara a diumenge no s'esperen canvis notables respecte a dissabte, sinó que serà un dia de transició cap al canvi temps de dilluns de la setmana vinent. Al començament de la setmana ens arribarà una massa d'aire més fred que farà baixar la temperatura per sota de la mitjana d'aquesta època de l'any, sobretot al Pirineu. Les màximes al vessant nord del Pirineu podran no superar els 0 graus dilluns i la cota de neu baixarà de manera acusada per sota dels 1.500 metres. El fred s'instal·larà bona part de la setmana fins dissabte, quan els termòmetres tornaran a pujar lleugerament. A poc a poc anirem donant pas al canvi d'estació de tardor a hivern a mesura que entrem al mes de desembre. Els models indiquen que el desembre pot entrar per la porta gran amb un canvi en la configuració atmosfèrica que portarà l'arribada d'aire fred del nord.

Pel que fa a l'estat del cel, aquest cap de setmana serà molt tranquil amb el pas de bandes de núvols alts i mitjans d'oest a est. Ara per ara sembla que dilluns al matí tindrem l'entrada de pluges generalitzades pel pas d'un front fred que avançarà d'oest a est, el qual deixarà precipitacions més persistents al Pirineu, on nevarà al llarg de la jornada de dilluns fins dimarts. Els models preveuen, novament, precipitació de cara al cap de setmana vinent, però res destacable. De moment seguim a l'espera d'algun episodi de pluges persistent que ompli els nostres embassaments.

stats