previsions 15/05/2022

La Méteo: màximes de fins a 33 ºC a Ponent, xàfecs aïllats i vents del sud al litoral

Les temperatures remuntaran la setmana entrant, amb màximes que arribaran fins als 35 ºC a Ponent

3 min
Albada amb un cel una mica entorbolit, des de Manlleu (Osona)
Escolta aquí la previsió del temps

La jornada s'espera variable, amb alguns núvols i possibles xàfecs aïllats al Pirineu lleidatà i també al prelitoral sud o a la Franja de Ponent. De fet, aquesta lleu inestabilitat està associada a la presència d'una mica d'aire fred en altura que, juntament amb l'aire més càlid procedent del nord de l'Àfrica, està fent créixer núvols que ahir ja van deixar alguns xàfecs (1 mm a Gisclareny i a Tírvia i 3 mm a Bonaigua). Avui es repetirà la mateixa dinàmica i tornaran a caure alguns xàfecs aïllats, en aquest cas al llarg del matí o al migdia. A primera hora ja han descarregat alguns ruixats a la Franja de Ponent i acabaran arribant a les comarques de Lleida (el Segrià o la Noguera, per exemple). A la resta del territori el dia serà plàcid, amb algunes bandes de núvols alts i mitgencs que deixaran passar el sol. Al Pirineu, a partir del migdia, tornaran a créixer nuvolades que, de manera local, descarregaran algun ruixat poc important i amb poca acumulació de precipitació. Les temperatures tornaran a enfilar-se fins als 33 °C a Lleida i a la resta es mouran entre els 25 i els 30, mentre que pujaran per damunt dels 31 °C a l'interior de les comarques gironines i a l'Empordà a causa del reescalfament generat pel vent del sud i sud-oest. El vent del sud es notarà una mica més a la Costa Brava, i aixecarà maror al migdia.

Pluja acumulada al llarg de diumenge
Temperatura màxima prevista per diumenge
Cops de vent màxims previstos per diumenge a la tarda

La setmana entrant començarem amb alguns núvols prims i un cel bastant serè durant la matinada de dilluns; per tant, serà l'ocasió perfecta per poder gaudir de l'eclipsi de lluna. S'espera la seva fase total cap a les 5.29 h, amb un cel serè i amb bona visibilitat, tret d'alguns núvols prims poc rellevants. La jornada estarà marcada per alguns bancs de boira costanera, formats mar endins, que podran acabar fregant el litoral sud o central. En general, s'espera un cel bastant serè i només apareixeran algunes nuvolades compactes al Pirineu que, localment, deixaran algun xàfec, sobretot al sector lleidatà o a Andorra. Les temperatures seguiran altes a l'interior, amb màximes de fins a 33 °C a Ponent i valors entre els 26 °C i els 31 °C a la resta del territori.

La resta de la setmana encara s'espera un ascens més marcat del termòmetre, sobretot a l'interior. Els models a 850 hPa indiquen la presència d'aire molt càlid, amb valors d'entre 20 i 22 °C a 1.500 m. Estem parlant, doncs, de gairebé 10 graus per damunt del que tocaria en aquesta època de l'any i això es traduirà en temperatures que a Ponent fregaran els 35 °C, sobretot dimarts i dimecres. Al litoral la marinada frenarà el termòmetre, i no passaran dels 27 °C. A l'interior de les comarques gironines o a la Catalunya Central el termòmetre es mourà entre els 29 °C i els 32 °C. A les Terres de l'Ebre fregaran els 34 °C i a les fondalades del Prepirineu passaran dels 32 °C.

Diferència de temperatura màxima entre diumenge i dilluns
Diferència de temperatura màxima entre diumenge i dimecres

La temperatura es mantindrà alta al llarg de tota la setmana i, fins i tot, pot tornar a remuntar entre divendres i el cap de setmana vinent. Continuarem amb la dorsal càlida procedent del nord de l'Àfrica i això es traduirà en temperatures més altes respecte a les que hauríem de tenir per aquestes dates. Les perspectives de canvi vindrien en 10 dies, amb l'entrada d'una pertorbació atlàntica i un descens tèrmic acompanyat de tempestes i xàfecs de certa intensitat. Estaríem parlant d'un canvi de temps de cara al 23 o 24 de maig, que trencaria la dinàmica d'aquest aire càlid i afavoriria la circulació de bosses d'aire fred procedents de l'Atlàntic i del nord d'Europa. Ho anirem seguint. De moment, toca gaudir de la calor i de la bonança!

Precipitació acumulada prevista per al 23 de maig
stats