La méteo
previsions 09/01/2023

La méteo: tram central de gener sec i amb pujades i baixades de temperatura

Demà el vent minvarà. Entre dimecres i dijous arribarà un altre front poc actiu.

2 min

BarcelonaEl fort vent és el gran protagonista d'aquest dilluns, tot i que en molts casos les ratxes més fortes s'han produït de matinada o a primera hora. D'entre els cops de vent més forts d'avui fins a les 17 h destaquen els 116 km/h de Portbou, els 115 del Puig Sesolles del Montseny, els 99 de Font-rubí o els 83 de l'Observatori de l'Ebre. A partir del vespre el vent perdrà força i demà ja no serà protagonista gairebé enlloc.

Al migdia la temperatura ha tornat a ser relativament suau per a l'època. La mitjana de les màximes ha sigut 1,5 graus més alta del que tocaria per a l'època i el vent ha disparat la temperatura fins als 20,1 ºC a Amposta, fins als 18,6 a l'Observatori de l'Ebre i fins als 18,4 a Tarragona.

De la resta de la setmana cal destacar el pas d'un altre front entre dimecres i dijous, que enterbolirà el cel en moltes comarques però no serà tan actiu com el de les últimes hores. En general no farà ploure, però sí que s'escaparan algunes nevades tímides al vessant nord del Pirineu. Entre diumenge i dilluns arribarà un altre front que podria ser una mica més actiu. No hi ha indicis de cap ploguda important ni extensa, però no és descartable que la setmana que ve pugui començar amb alguns ruixats en comarques de Girona i de Barcelona. Poca cosa. A Ponent el vent d'avui aixecarà la boira, i el fet que el front de dimecres reactivi el mestral evitarà que la boira persistent pugui tornar a mitjà termini.

Pel que fa a temperatures després d'un cap de setmana de Reis amb força glaçades, ara aquest canvi de temps tornarà a fer que el fred a les nits sigui bastant més moderat. En general ara encadenarem alguns migdies amb un ambient relativament normal per ser hivern, però a mesura que s'acosti el cap de setmana les màximes s'aniran acostant una altra vegada als 20 graus. S'acosta un tram central de gener amb força pujades i baixades de la temperatura. El front que arribarà diumenge obrirà la porta a una massa d'aire fred que tornarà a fer arribar l'ambient més clarament d'hivern en l'inici de la setmana que ve, però no està clar que aquest fred tingui gaire temps per instal·lar-se abans no arribi una altra massa d'aire més càlid. En general els pròxims deu dies cal esperar pujades i baixades de temperatura, però sempre en un context o bé de fred normal per a l'època o de temperatures altes; no hi ha indicis de cap situació de fred realment intens com a mínim fins al 20 de gener.

El front de les últimes hores ha deixat algunes pluges destacables, sobretot entre el Montsec, el Prepirineu i sectors del vessant sud de la serralada pirinenca. Destaquen els 35 l/m² de Port del Comte o els 32 d'Artesa de Segre. Un cop més, les pluges han afectat molt més les comarques de l'oest que no pas les de la meitat est. La cota de neu ha baixat per sota dels 1.500 metres, però a causa del vent es fa difícil saber quins són els gruixos acumulats durant les últimes hores.

stats