La Méteo
previsions 12/02/2022

Novetats a la vista, amb més núvols i alguns plugims al litoral

Cauen els primers xàfecs a la façana costanera, prelitoral i a Ponent.

4 min
Cel mig cobert a primera hora del dia a Sant Quintí de Mediona

S’albiren alguns canvis de cara a les pròximes hores, amb l’entrada de vents una mica humits i la presència de força nuvolositat que trencarà la dinàmica anticiclònica. Malgrat que no s’esperen grans precipitacions, el que sí que tindrem serà un cel més carregat i amenaçador, amb possibilitat d’alguns plugims al litoral i prelitoral central o sud que, en tot cas, no deixaran més que algunes quantitats inapreciables o alguna dècima de litre. En altura hi ha una mica de transport de pols en suspensió procedent del nord d’Àfrica i, per tant, aquestes quatre gotes aniran acompanyades de fang.

 

Els models indiquen més activitat a partir de la matinada de dilluns, amb l’arribada d’un front que deixarà alguna nevada al Pirineu de Lleida i alguns xàfecs, inclús amb tempesta, a les terres gironines. A la resta, alguns ruixats poc destacables. I és que malgrat aquest parell o tres de dies amb símptomes de canvi, tot sembla indicar que serà un miratge, perquè a partir de dimarts torna a imposar-se l’anticicló i les temperatures encara remuntaran més a partir de mitja setmana.

Però anem a pams i comencem comentant el que hem tingut aquestes darreres hores, amb temperatures una mica més altes i mínimes que no han baixat excessivament, amb valors destacats de -2 ºC a -4 ºC al Pirineu o Prepirineu. Destaquem els -4 ºC del Pont de Suert o els -3 ºC de Guixers (Solsonès). A Tírvia, a la Seu d’Urgell i a Sort han baixat fins als -2 ºC. Aquest dissabte les mínimes quedaran una mica curtes a causa d’aquest cel més cobert i no passaran dels 15 ºC a la façana costanera. A l’interior es mouran entre els 11 ºC i els 14 ºC. El cel es mantindrà entre mig i molt ennuvolat, especialment a l’est, com al litoral i prelitoral, on apareixeran núvols baixos i boires als cims de les serralades més marítimes. Apareixeran núvols prims a ponent i podran aparèixer més ullades de sol cap al nord-oest o Pirineu de Lleida. Augmentaran els núvols al Pirineu gironí, tot i que difícilment deixaran precipitacions. Com ja hem dit, aquest dissabte el dia serà rúfol al litoral i prelitoral, i els models indiquen algunes precipitacions minses.

Pluja acumulada al llarg d'aquest dissabte.

 

De cara a diumenge continuarem amb un cel bastant cobert a la façana costanera i a primera hora tornarà a caure alguna roina. En canvi, a l’interior podran obrir-se més clarianes. Els núvols baixos es mantindran al litoral i prelitoral, i apareixeran núvols alts i mitjans a ponent, amb núvols retinguts als cims del vessant sud del Pirineu. S’esperen plugims febles al sector central del litoral i prelitoral, així com al vessant sud del Pirineu i Prepirineu. Cap al final de la jornada són possibles alguns xàfecs febles al pla de Lleida o al Prepirineu. Si cau alguna volva, ho farà per damunt dels 1.500 m i els models, ara mateix, indiquen possibles xàfecs al vessant sud que poden acumular d’1 a 3 cm, en tot cas. La nevada es reactivarà (sense esperar-ne gran cosa) durant la matinada de dilluns, quan els xàfecs podran regar les terres de Ponent i mullaran el país d’oest a est. Al Pirineu, entre la matinada i la tarda de dilluns podran acumular-se de 5 a 10 cm, en termes generals, especialment a la Ribagorçana, sector sud de l’Aran i també a la Pallaresa. A la Cerdanya, Ripollès i Prepirineu (Cadí-Moixeró) els xàfecs seran febles i no acumularan més de 5 cm. No obstant això, els models indiquen algun xàfec més intens durant la tarda a l’interior de les comarques gironines i, de retruc, es pot activar la nevada a la capçalera del Ter o al Freser, amb neu granulada (5-10 cm, com a màxim).

Pluja acumulada al llarg de dilluns.

Les temperatures aniran a la baixa dilluns i dimarts, amb unes màximes que no arribaran als 14 ºC al litoral. Les mínimes baixaran sensiblement dimarts al matí. A les Balears i el País Valencià s’esperen també precipitacions dilluns, amb xàfecs que poden regar de manera general, tot i que sense ser abundants, a les Illes.

 

Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i dissabte.
Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i dimarts.

A partir de dimarts, a banda d’alguns núvols retinguts a l’Aran o a la costa central, tornarà a imposar-se el sol i a partir de dimecres s’imposarà de nou l’anticicló, amb una remuntada de la temperatura que entre dijous i divendres farà que l’ambient sigui primaveral a tot el país. De cara al cap de setmana tornarà a recular la temperatura, però, ara mateix, no s’albira una tongada de pluges generals. De moment, ens quedarem amb l’esperança del front que ens creuarà el pròxim dilluns, però no hi haurà res més important a mitjà termini.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i divendres que ve.

 

stats