La Méteo
previsions 16/10/2022

La méteo: petita treva de la calor seguida d'un pic rècord

Les màximes de dilluns seran molt més moderades i aniran acompanyades de ruixats a la meitat oest del territori

2 min
Sortida del sol a Sant Quintí de Mediona
Escolta aquí la previsió del temps

Encetem el diumenge amb bancs de boira a les fondalades de l'interior i núvols baixos costaners que aniran desapareixent a mesura que avança el dia. Ens hem despertat amb el mercuri més alt que ahir –entre 1 i 6 °C més– i amb valors d'humitat relativa entre el 80% i el 100% arreu del territori, exceptuant el Pirineu. Ha estat una nit amb molta xafogor, en què hem superat el llindar de temperatures tropicals –més de 20 °C– en diversos punts del litoral i prelitoral:

- 22,1 °C a la Tallada d'Empordà, 2.12 h

- 21,8 °C a Margalef, 2.00 h

- 21,8 °C a Malgrat de Mar, 2.03 h

Boira i núvols baixos a Barcelona

La calor no s'atura de cara a la setmana vinent, només amb una petita treva dilluns. Avui les màximes han estat similars o lleugerament més baixes a les d'ahir, entre els 25  i els 28 °C en general, i han vingut acompanyades del vent del sud-est, el qual ha deixat un ambient molt càlid per a aquesta època de l'any. La manca de núvols al llarg del dia –només creuaran alguns bancs de núvol alts i prims a partir del migdia– ha afavorit l'ascens del termòmetre, que ha arribat als 30 °C al Priorat – 30,2 °C a Vinebre i 30,1 °C al Masroig.

Tot i la duració d'aquesta calorada, dilluns serà un punt d'inflexió: les màximes apuntaran cap avall arreu del territori gràcies a l'efecte d'un front fred. Aquesta diferència de la temperatura serà molt més notòria a l'oest del territori català, on passaran de fregar els 30 °C durant el cap de setmana a tocar els 25 °C.

A partir de dimarts, però, la temperatura tornarà a enfilar-se especialment a Ponent, les Terres de l'Ebre i a l'extrem nord-est, fins a arribar a un nou pic dimecres. Les anomalies de temperatura de dimecres apunten a rècords de graus positius durant l'octubre: ens situarem entre 5 i 8 °C més respecte a la mitjana climàtica d'aquesta època. Novament, les zones que més ho patiran seran Ponent, les Terres de l'Ebre i l'extrem nord-est.

Si bé dijous sembla que serà un nou punt d'inflexió, el termòmetre ràpidament pujarà divendres sense previsió de baixada –sobretot al litoral i prelitoral sud i nord.

Pel que fa a la precipitació, restem a l'espera d'alguns ruixats dispersos dilluns amb l'efecte del front. En general afectaran la meitat oest del territori durant tot el dia, en especial els extrems –Pirineu i Prepirineu Occidental, Montsià i Baix Ebre–. Sobretot no dueu el cotxe a rentar! Les pluges aniran acompanyades de fang, ja que a començaments de la setmana vinent la pertorbació situada al sud de la península Ibèrica canalitzarà una massa d'aire càlid del sud carregada de pols en suspensió.

De cara a dimecres algun model preveu algun ruixat minso al nord-oest, però no és fins dijous quan els models es posen d'acord amb precipitació sobre la meitat occidental i el Pirineu. Ara per ara, haurem d'esperar a les noves actualitzacions per poder concretar-ho millor.

dust
stats