previsions 26/03/2022

La méteo: pluges amb fang i temporal marítim al litoral

Dissabte amb pluges al sud, més minses a Ponent, i amb clarianes al nord-est, on acabarà plovent a la tarda

5 min
Cel enterbolit a trenc d'alba, a Verges (Baix Empordà)

La pluja serà la que marcarà la primera part del cap de setmana, amb un dissabte en què ja descarreguen els xàfecs, especialment al sud de Catalunya. Els causants d’aquest temps humit i insegur són, per una banda, l’anticicló situat damunt de les illes britàniques i, per l’altra, una borrasca activa damunt de la vertical del golf de Cadis. Aquesta pertorbació queda bloquejada pel centre d’acció anticiclònic i no es pot moure, cosa que manté un flux de llevant procedent de la Mediterrània. Aquesta humitat en superfície juntament amb l’aire fred en altura associat a la mateixa borrasca fan que la nuvolositat es dispari al contactar amb les terres de l’est peninsular, i això genera potents bandes de núvols i de pluja. A banda, els vents a les capes més altes de la troposfera arrenquen del sud i porten amb ells gran quantitat de pols procedent del nord de l'Àfrica; per tant, la pluja que s’espera en les pròximes hores o dies tornarà a estar marcada pel fang (pols sahariana).

Pressió en superfície i temperatura a 500 hPa.

Parlem, primer, del que ha fet durant les últimes hores, amb un cel ben cobert i humitats elevades que no han permès que baixés gaire el termòmetre. Les mínimes, per exemple, han baixat sota zero només a les cotes més altes del Pirineu. Destaquen els -4 ºC de Boí (cota 2500) o els -2 ºC de la Tossa d’Alp. A Solsona han baixat fins als 2 ºC, a Vic fins als 3 ºC i a Girona fins als 4 ºC. A Lleida no han baixat dels 8 ºC i a Barcelona i Tarragona s’han mogut al voltant dels 13 ºC. Malgrat que les temperatures no baixin gaire amb aquest flux de llevant, l’ambient és fred a causa de l’elevada humitat i el vent. De fet, el temporal de gregal es reactivarà en les hores vinents i el Meteocat ja ha emès un avís per fort onatge, tant per dissabte com per diumenge, amb maregassa (onades de tres metres) a tot el litoral.

Avís per fort onatge previst per dissabte.

El dia ha començat amb dos tipus de temps molt diferents, amb un cel encara bastant serè al nord-est i, en canvi, amb un cel cobert i amb ruixats cap al sud. Caurà pluja al llarg del matí i el migdia de dissabte i afectarà les Terres de l’Ebre, comarques del Camp de Tarragona i la costa i el prelitoral centrals. Fins a mig matí portàvem 9 mm al Perelló i a Tortosa, 7 mm a l'Aldea, 6 mm a Gandesa i 2 mm a la Granadella i a Tarragona. A la tarda la pluja arribarà al nord, especialment a la costa central nord i a la Costa Brava. Al Pirineu oriental o al Prepirineu (Cadí-Moixeró) podrà nevar feblement, amb xàfecs de neu a partir dels 1600 m i uns gruixos de neu recent minsos, d’entre 1 i 3 cm. A Ponent arribaran els plugims, així com al Prepirineu o el Pirineu de Lleida, on durant el matí apareixeran clarianes. La pluja anirà acompanyada de fang i les quantitats seran inapreciables al Pirineu lleidatà. Al sud i la costa central poden acumular-se de 5 a 15 mm, amb algun xàfec d’intensitat moderada en algun moment del matí. El vent de llevant i gregal accentuarà la sensació de fredor, amb màximes que es mouran al voltant dels 13 ºC a la façana costanera i a l’Ebre, sense gaire oscil·lació tèrmica entre el dia i la matinada de diumenge, sobretot al litoral i a on es mantingui més cobert. On es notarà més la baixada del termòmetre respecte d’ahir serà a l’interior de les Terres de l’Ebre, a Ponent i a la Catalunya Central. El termòmetre podrà arribar fins als 15 ºC a l'oest del país o l'interior del quadrant nord-est.

Al País Valencià tornarà a ser un dia de pluja, amb precipitacions acumulades previstes entre dissabte i diumenge d’entre 50 i 100 mm. Les comarques més afectades seran la Safor, la Vall d'Albaida o, per exemple, la Marina Alta i Baixa. En aquest sector de llevant ja porten registrats alguns rècords, com per exemple a València, on dijous passat acumulaven durant tot el que portem de març 176 mm, una quantitat que no es registrava des de feia 158 anys. Al llarg d’aquest mes en algunes poblacions de la Marina Alta o la Safor porten acumulats 800 mm.

Pluja prevista acumulada per dissabte.
Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i dissabte.

De cara a diumenge la situació millorarà, amb una treva en el temps i l’aparició de més clarianes. Les pluges marxaran durant la matinada i a primera hora només quedaran boires i núvols baixos en molts punts del litoral o el prelitoral, però ja no s’esperen precipitacions o, en tot cas, algun últim plugim a trenc d’alba a la costa del Maresme o a la Costa Brava. A Ponent o al Pirineu apareixerà més serè, amb alguns núvols retinguts a la vall del Ter o sectors del Prepirineu oriental. Les màximes pujaran arreu, amb valors pròxims als 17 ºC al litoral.

Pluja acumulada prevista per diumenge.

La setmana entrant la començarem amb calma, sense pluja, i amb un ambient primaveral. Apareixeran algunes nuvolades al litoral que, a estones, seran compactes, però no s’esperen precipitacions. Les màximes pujaran i podran enfilar-se fins als 18 ºC al litoral o al prelitoral. A les Terres de l’Ebre o a Ponent podran fregar els 20 ºC. Tot i aquesta bonança, de cara a dimarts s’acosta un nou front que arrencarà des del sud de la Mediterrània i tornarà a cobrir el cel, amb pluges no gaire abundants però que afectaran gran part de les comarques. A Ponent o al Pirineu de Lleida serà on plourà menys. Els ruixats es reactivaran amb l’entrada de vent de gregal i llevant i durant la matinada i el matí de dimecres cauran amb més abundància al litoral central i nord i a la Costa Brava. La neu caurà al Pirineu oriental a partir dels 1700 m, amb gruixos de neu recent d’entre 5 i 10 cm a la capçalera del Ter, al Freser o al Cadí-Moixeró. Al Pirineu lleidatà seran més minses i no acumularan més de 2 cm.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i dijous vinent.

Les previsions mostren una mica d’incertesa, però tot sembla indicar que tornarà a ploure de cara a dimecres i dijous. La borrasca s’haurà desplaçat cap a Còrsega i Sardenya a partir de dilluns, però això no impedeix que puguin arribar encara masses de núvols. Així i tot, el que està clar és que seran pluges minses, poc abundants. Les temperatures remuntaran dijous, amb màximes una mica més frenades a la costa, on apareixerà cobert i amb un temps més humit i insegur.

L’ambient continuarà mig cobert i insegur fins al cap de setmana que ve, quan s’albirà un canvi brusc del temps, amb una borrasca procedent del nord d’Europa que ha de portar vents forts del nord-oest, un descens tèrmic acusat i nevades al Pirineu de Lleida. En canvi, amb aquest fort vent el cel s’aclarirà a la meitat est i a l’Ebre, on el mestral bufarà amb força.

stats