Setmana de vent i fred
previsions 15/01/2023

A les portes d'un temporal de vent, amb fred i nevades al Pirineu

Primers xàfecs aquesta tarda i fortes ventades dilluns, amb nevades fins als fons de vall al Pirineu

5 min
Altocúmuls rogencs, aquest matí, precedents d'un canvi de temps imminent
Escolta aquí la previsió del temps

La situació meteorològica es complicarà en les hores vinents, amb una brusca davallada dels termòmetres, fortes ratxes de vent i una nevada abundant al Pirineu lleidatà. El causant d’aquest canvi de temps és una configuració típica de l’hivern, quan se situa una activa borrasca damunt d’Escandinàvia –amb un centre de baixa pressió secundari a Normandia– i, d'altra banda, a l’Atlàntic trobem l’anticicló de les Açores. Entre aquests dos potents centres d’acció es generarà un gradient bàric molt gran, és a dir, que en pocs quilòmetres la pressió variarà molt i, com a conseqüència, el flux d’aire procedent del nord es canalitzarà i s’accelerarà, cosa que generarà fortes ventades al Cantàbric, a les costes gallegues, al nord-oest de França, als Pirineus i a la vall de l’Ebre.

Tal com mana la tradició, aquesta setmana entrant –la setmana dels barbuts– serà la més freda de l’any, amb termòmetres que tocaran fons entre dimecres i divendres, amb gelades generals, fins i tot a la línia costanera.

De moment l’ambient es manté poc fred, a l’espera de la pertorbació, i les mínimes de la matinada han quedat al voltant dels 6 ºC o 8 ºC al litoral, amb gelades tímides al Prepirineu (-2 ºC a Tremp). Al Camp de Tarragona i a l’interior de les comarques gironines el termòmetre ha remuntat ràpidament a causa del vent de ponent i també de la tramuntana. De bon matí estaven a 5 ºC a Tarragona o Cunit i a les 8 h ja registraven 12 ºC. A Anglès, la tramuntana (cops moderats) mantenia el termòmetre sobre els 12 ºC a primera hora. A alta muntanya, de bon matí, el termòmetre se situava sobre els -4 ºC (a Certascan, a la cota 2400, o a la Bonaigua, a 2200 m).

I tal com anem anunciant fa dies, en poques hores passarem d'un ambient suau i tranquil a un temporal de vent i un brusc descens tèrmic, sobretot al Pirineu. En tot cas, fins a l’entrada de la pertorbació, aquest diumenge encara tornarem a tenir un ambient suau al litoral i a l’Ebre, amb valors màxims que es mouran entre els 17 ºC i els 19 ºC a la façana costanera. Circularan bandes de núvols prims, com a preludi del canvi de temps imminent, però, en general, predominarà el sol. Al Pirineu de Lleida sí que estarà més cobert, amb els primers plugims al matí o alguna primera nevada feble per damunt dels 1200 m.

El vent bufarà aquest diumenge de l'oest, nord-oest i nord, amb cops forts a partir del migdia, puntualment molt forts cap al sud. La tramuntana es reforçarà a la Costa Brava i s’espera mala mar. De fet, el Meteocat ha activat l’avís per fort onatge, amb maregassa (onades de gairebé 3 m) i mar de fons del nord.

Però el canvi de temps més gran arribarà a partir de la tarda i del vespre, amb el pas d'un front que precedirà la glopada d'aire fred posterior, procedent de l’Àrtic i de l’Atlàntic nord. La bossa d'aire fred generarà les temperatures més baixes de l'hivern fins ara, sobretot de cara a dimecres i dijous, tot i que fins que no toquin fons els termòmetres l'element més destacat serà el fort vent de l'oest i del nord-oest, que es reforçarà a partir de la matinada vinent.

 El primer ingredient del canvi seran els ruixats que aquesta tarda i vespre descarregaran en moltes comarques de Girona. En general seran precipitacions poc abundants, però en alguns casos s'arribaran a acumular més de 10 o 15 l/m² en poca estona, acompanyats de calamarsa i aparat elèctric a causa dels núvols convectius, força desenvolupats, més potents i actius al contactar amb la Mediterrània, per tant, podrà descarregar alguna tempesta mar endins. La cota de neu se situarà al voltant dels 1.000 metres, però al vessant nord del Pirineu nevarà fins als fons de vall. No es descarta alguna primera enfarinada al Montseny o calamarsades a les Guilleries o al Collsacabra. El descens tèrmic serà brusc a alta muntanya, on els termòmetres podran davallar en poques hores 10 o 12 graus. A més, la sensació de fred s'incrementarà a causa de les fortes ratxes de vent de l’oest i del nord-oest. La ventada serà intensa als cims i les ratxes a la cota 2.000 superaran els 90 km/h, amb torb.

Avís de fort vent previst per dilluns

Dilluns començarem la setmana amb una intensa nevada al Pirineu occidental, on és probable que s'arribin a acumular entre 40 i 70 cm de neu nova en 48 hores (per exemple, per damunt de 2000 m) sobretot a l’Aran i la franja nord pallaresa. La nevada s’intensificarà dilluns a la tarda i al llagr de la matinada de dimarts. A l’Alta Ribagorça i al sud del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell nevarà però no tant, amb acumulacions de 15 o 20 cm, però amb fort vent, un factor que distribuirà la neu i en alguns vessants l’escombrarà. S’espera un increment sensible del perill d’allaus a causa de la neu ventada, amb la generació de plaques de neu que podran caure de manera natural o accidental (al pas de persones, esquiant o amb raquetes). Per tant, caldrà estar atents a l’actualització del Butlletí de perill d’allaus de l'ICGC entre dilluns i dimarts. Al Pirineu oriental i al Prepirineu la nevada serà més minsa, amb gruixos d’entre 10 i 20 cm amb fort vent. 

Avís de nevades a cota baixa per dilluns
Cota de neu prevista per dilluns a la matinada

Més enllà del Pirineu, l'ingredient a tenir més en compte en l'inici de la setmana que ve serà sens dubte el fort vent. Avui a la tarda el mestral i la tramuntana ja es deixaran sentir amb ratxes moderades o fortes a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, respectivament, però serà sobretot entre demà al vespre i dimarts quan les ventades seran més intenses. Al Pirineu bufarà el torb i la sensació de fred serà extrema.

Podem veure en els mapes de vent previst com, a hores d'ara, els models dibuixen un escenari en què el color vermell –que identifica les ratxes de més de 90 km/h– s'estén per moltes comarques i fins i tot apareixen traces de ratxes de més de 110 km/h. El mestral i el ponent seguirà bufant gairebé tota la setmana, però a partir de dimecres segurament ja no amb tanta força. El fort vent augmentarà la sensació d'hivern i farà que durant els primers dies de la setmana que ve el fred sigui protagonista, tot i que, en molts casos, fins dimecres la temperatura no serà gaire diferent de la dels últims dies.

 

Fred rigorós per a la setmana dels barbuts

Sens dubte serà durant la segona part de la setmana quan el fred serà més intens i quan arribaran les temperatures més baixes de l'hivern fins ara. De cara al tram final de la setmana cal esperar glaçades fins a la línia de la costa i temperatures per sota dels -5 °C en diferents fondalades interiors. A les cotes altes del Pirineu les mínimes quedaran al voltant dels -20 ºC. Aquest fred anirà desplomant-se amb el pas dels dies cap a cotes més baixes i les glaçades seran generals de cara a dijous, divendres o dissabte. Amb un vent en calma, de bon matí, s’esperen mínimes al litoral, d’entre 0 ºC i -3 ºC, i a l’interior podran moure’s al voltant dels -5 ºC o -8 ºC. A les valls pirinenques o prepirinques baixaran fins als -12 ºC.

 

Nevarà fora del Pirineu?

Amb aquesta situació sinòptica no s’espera gaire neu fora del Pirineu, però cap a dimecres és possible que alguns ruixats més aviat puntuals puguin afectar sectors de la Catalunya Central i comarques de Girona, amb una cota de neu que ja seria molt baixa, inferior als 400 metres. Difícilment aquestes precipitacions passaran d'anècdota, però caldrà seguir el pronòstic de prop. El que sí que veurem serà neu als fons de vall i enfarinades en indrets poc habituals, fins i tot al Montseny i en serralades del Prelitoral. 

stats