La méteo
previsions 18/09/2022

La méteo: baixada progressiva de la temperatura fins a tocar fons sobtadament

Les màximes baixaran progressivament al llarg de la setmana fins a patir una davallada sobtada al cap de setmana

3 min
Sortida del sol a Gavà
Escolta aquí la previsió del temps

Encetem el diumenge amb el cel força ennuvolat a primera hora del matí al litoral, prelitoral sud i l'interior del quadrant nord-est. La presència de núvols de matinada en aquests sectors ha jugat en contra del refredament nocturn. El sector occidental del territori ha experimentat una pujada del termòmetre de 2 a 4 °C, en especial a Terres de l'Ebre, Ponent i el sector occidental del Pirineu i Prepirineu. Per altra banda, la meitat est del territori ha patit una baixada de les mínimes respecte ahir, molt més accentuada al quadrant nord-est -entre 2 i 6 °C menys a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, Pla de l'Estany i el Gironès-. Pel que fa al litoral central i la resta de l'interior, la davallada del termòmetre ha estat molt més subtil respecte a la temperatura mínima de dissabte.

De moment seguim dins la línia de temperatures típiques de finals del període estival: ens situem només a 0,4 °C per sobre de la mitjana climàtica de les mínimes, tot un èxit després de les anomalies positives que hem experimentat durant aquests últims mesos.

Comparativa de temperatura a les 5:30h entre dissabte 17 i diumenge 18

Pel que fa a les màximes, han estat semblants a les de dissabte arreu del territori català. Els núvols baixos del matí han anat desapareixent al llarg del dia fins a deixar el cel enteranyinat només per bandes de núvols alts. Aquests últims han permès una pujada del termòmetre lleugera de manera local en alguns indrets, especialment a Ponent -Lleida, la Noguera i el Pla d'Urgell-, entre 1 i 3 °C més respecte a ahir.

Segons els models meteorològics, durant la setmana vinent experimentarem una baixada progressiva de la temperatura en general. Mentre que dilluns serà el dia més càlid de la setmana amb temperatures màximes per sobre de les d'avui -concretament al litoral, prelitoral i Depressió Central-, el cap de setmana serà el moment de caiguda en picat de les màximes. Cal que ens abriguem perquè es preveu que la baixada sigui entre 2 i 6 °C, en general. Tot i això, els models de moment no es posen d'acord si aquesta davallada es produirà dissabte o diumenge, per tant, haurem de romandre a l'espera de les noves actualitzacions.

Durant el dia d'avui no hi ha hagut cap situació de precipitació destacable. A partir de demà ens espera un començament de setmana força tranquil arreu del territori -seguint la monotonia del cap de setmana-. No serà fins dimarts a la tarda quan els models preveuen el retorn dels ruixats al litoral central i al Ripollès, els quals passaran per aigua les mateixes zones durant el dia de dimecres. Els models també es posen d'acord amb alguns ruixats a Terres de l'Ebre de cara a dijous, però a partir de llavors, hi ha molta discrepància en l'evolució de les precipitacions -extensió i intensitat-.

De cara al cap de setmana vinent, es podria arribar a produir el primer temporal de tardor amb afectacions generals, no només a Catalunya, sinó a totes a les comunitats autònomes situades al litoral est de la península. Recordem que les prediccions de la setmana vinent dins la nostra regió són força incertes a causa de la transició d'uns ciclons tropicals que alteraran la circulació atmosfèrica típica de la nostra zona. Per tant, hi ha baixa seguretat en el pronòstic dels models meteorològics.

stats