La méteo
previsions 12/11/2022

La méteo: torna l'ambient fred momentàniament

Aquest cap de setmana encara estarà marcat per un ambient relativament poc fred amb xàfecs intermitents al sud del territori

2 min
Boires a Sentfores (Osona)
Escolta aquí l aprevisió del temps

Les precipitacions al terç sud del territori català –Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta– s'han mantingut estàtiques durant tota la nit de divendres a dissabte: la línia de convergència de vents en superfície situada al sud del país ha afavorit la formació de xàfecs intensos i ha deixat acumulacions amb valors de:

  • 187,4 mm al PN dels Ports
  • 94,3 mm a Ulldecona - els Valentins
  • 62,1 mm a Mas de Barberans
  • 55,0 mm a Gandesa
  • 54,0 mm a Aldover

La pluja acumulada de divendres als Ports ha estat la màxima enregistrada per aquesta estació meteorològica durant l'any 2022.

Radar meteorològic

Avui, dissabte, els avisos per intensitat de pluja emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya encara són vigents, amb especial èmfasi durant el matí al Baix Ebre, on s'ha determinat un perill molt alt d'acumulació de pluja. Durant la jornada d'avui han persistit els xàfecs intermitents concentrats a l'extrem sud del territori català –Montsià i Baix Ebre–, on sovint han anat acompanyats de tempesta. El màxim de pluja acumulada, novament, s'ha enregistrat a la zona del Parc Natural dels Ports amb 84,3 mm.

L'evolució de les precipitacions a partir d'avui continuarà marcada per la posició de la DANA –depressió aïllada a nivells alts–, que no se situa prou a prop perquè les precipitacions siguin més generalitzades arreu del territori català, i no hi ha indicis de cap situació de precipitacions importants i extenses que nodreixin els embassaments. De cara a diumenge l'episodi de pluges concentrades al sud farà una petita pausa fins dimarts a la tarda, quan ens creuarà un front fred que deixarà pluges disperses a la meitat occidental de Catalunya, sobretot a Ponent i al Pirineu i Prepirineu occidental. Novament, dijous es tornaran a iniciar les pluges al Pirineu i Prepirineu occidental i persistiran, de manera intermitent, fins dissabte, quan s'espera que la cota de neu baixi per sota dels 1.500 m i la precipitació sigui en forma de neu.

Aquest cap de setmana estarà marcat encara per un ambient relativament poc fred. Les màximes d'avui han estat per sobre de la mitjana i han superat els 20 graus en general arreu del territori –localment més altes a Ponent–:

  • 25.0 °C (el Vendrell)  
  • 23.3 °C (Cardona)  
  • 23.3 °C (Vilanova del Vallès)  
  • 23.3 °C (Riudecanyes)  

Els migdies de la setmana vinent es mantindran amb temperatures per sobre de la mitjana, però a mesura que avancin els dies ens esperarà una baixada progressiva del termòmetre fins al cap de setmana vinent, quan per fi arribarà un ambient molt més fred. El dissabte 19 les màximes no superaran els 15 graus enlloc del territori, especialment al vessant nord del Pirineu, on es preveu una baixada acusada del mercuri amb màximes de 2 graus.

stats