Setmana amb més sol, però amb xàfecs de tarda al Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal
previsions 22/08/2022

La méteo: Comencem la setmana amb molts núvols i menys probabilitat de xàfecs

Ambient càlid, no gaire calorós a l'interior i una mica xafogós a la costa

3 min

BarcelonaComencem la jornada amb restes d’inestabilitat associada a les tronades d’ahir a la tarda. L’entrada d’una mica d’aire fred en alçada va generar potents núvols de tempesta durant la tarda de diumenge. Les previsions indicaven aquests xàfecs en punts de muntanya i del nord-est, però a l’atmosfera li costa poc generar grans núvols de tempesta i així va passar, amb un potent nucli tempestuós que va començar a descarregar des del sud d’Osona i va travessar el Vallès Oriental deixant 50 mm a Caldes de Montbui (amb intensitats de fins a 35 mm en mitja hora). La tronada va continuar el seu camí cap al Baix Llobregat i el Barcelonès, amb una pedregada a Santa Coloma de Gramenet (pedra de fins a 3 cm de diàmetre) o acumulacions en pocs minuts de 10 a 15 mm al Baix Llobregat (a Viladecans, 12 mm amb calamarsa).

Calamarsada a Sant Fost de Campsentelles diumenge a la tarda.

 

I aquest dilluns ja només queden les escorrialles d’aquesta petita bossa d’aire fred, en forma de nuvolositat retinguda a la costa i algun xàfec que descarregava amb més intensitat enfront del litoral central. Tot i que predominarà el sol a moltes comarques, al litoral o nord-est creixeran nuvolades a partir del migdia que deixaran algun nou xàfec, sobretot al Pirineu, Prepirineu i interior del nord-est, estenent-se a comarques com el Berguedà, Bages o nord d’Osona. Aquests ruixats ja no han de ser violents ni aniran acompanyats de calamarsa o pedra. La calor serà normal i els termòmetres no passaran dels 28 o 29 graus, tot i que a la costa, malgrat que no pujarà gaire el termòmetre, sí que es notarà xafogor a causa de l’elevada humitat i la presència de núvols. Les màximes es mouran al voltant dels 35 graus a Ponent o a l’interior de l’Ebre, i a la resta del territori entre els 30 i els 33 graus. Els vents bufaran del sud-est i la mar estarà una mica remoguda, sobretot a la Costa Brava, on bufarà tramuntana amb ratxes de fins a 70 km/h al cap de Creus i forta maror al nord del cap de Begur. A la resta del litoral el vent serà feble del sud o sud-est i hi haurà marejol.

Pluja total acumulada prevista per dilluns
Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dilluns

 

De cara a dimarts i dimecres apareixerà un cel més serè, però la tarda serà insegura a l’interior de Girona o al Pirineu, on podran descarregar alguns xàfecs. No seran de gran intensitat ni tampoc deixaran calamarsa o pedra. A primera hora encara bufarà tramuntana al nord del cap de Begur, amb tendència a desaparèixer. A la resta del litoral el vent serà feble del sud o sud-est i hi haurà marejol.

 

Dijous i divendres seran insegurs. Amb l’entrada d’una mica d’aire fred en altura es formaran nuvolades potents i els ruixats o les tempestes descarregaran en molts punts del país. Seran més probables al Pirineu, però divendres podran estendre’s a la Catalunya Central o arribar a fregar la costa. Seran d’intensitat moderada o forta i aniran acompanyades de calamarsa o pedra. Les temperatures pujaran entre dimecres i dijous, fregant els 36 graus a Ponent o a l’Ebre. A la costa seguirem amb xafogor acusada.

Diferència de temperatura màxima prevista
Temperatures màximes previstes

 

Per tant, tot sembla indicar que acabarem la setmana amb moviment meteorològic i amb noves tronades, tan típiques de finals d’agost però que, en el nostre cas, ja fa setmanes que vivim, amb més o menys intensitat, depenent d’allà on han descarregat.

stats