Nits menys fredes a causa de la nuvolositat
previsions 04/12/2022

La Méteo: Setmana entrant incerta, amb un llarg pont de la Puríssima marcat per la variabilitat en el temps

S'esperen pluges a partir de mitja setmana

3 min
Albada a l'estany de Banyoles, amb boires a les planes i Altocumuls
Escolta aquí la previsió del temps

Els pròxims dies continuarem amb una meteorologia una mica incerta pel que fa a les previsions, amb l’arribada de bandes de núvols i possibles xàfecs que, en tot cas, s’han de fer més generals de cara a dijous. De moment, només hem d’esperar un cel bastant cobert pel pas de la bossa d’aire fred que, en les darreres 24 hores, ha deixat alguns ruixats. Les precipitacions han quedat restringides a Ponent, la Catalunya Central, el litoral i prelitoral centrals, les comarques gironines i el Pirineu. N'han quedat al marge les Terres de l’Ebre o el Camp de Tarragona. La nevada ha arribat al fons de les valls, tot i ser poc important, però ha acabat emblanquinant la Cerdanya o les valls del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Destaquem algunes quantitats, fins a les 8.00 h:

  • Dosrius (PN Montnegre-Corredor): 6 mm
  • Malgrat de Mar: 6 mm
  • Cassà: 5 mm
  • Palafrugell: 5 mm
  • La Tallada d’Empordà: 3 mm
  • Girona: 2 mm
  • Barcelona (Obs. Fabra): 2 mm

Les mínimes s’han recuperat de 2 a 6 graus respecte a les d’ahir a causa d’un cel més cobert que ha impedit el refredament de l’ambient. Han baixat fins als 3 ºC a Lleida i a Girona, i a Barcelona han registrat 7 ºC. Les gelades han estat presents a les cotes més altes del Pirineu, amb valors de -10 ºC per damunt dels 2.300 metres.

I pel que fa a l’estat del cel, aquest diumenge al matí encara podrà escapar-se alguna gota a la costa o al nord-est però, en general, amb el pas de les hores s’obriran clarianes i quedarà bastant serè, amb bancs de núvols baixos i boires a Ponent, la Catalunya Central o al Prelitoral sud. Les màximes es mouran entre els 8 ºC i els 13 ºC. S’espera mar de fons al litoral, amb maror. Els vents bufaran febles del sud-oest.

Diferència de temperatura màxima prevista
Diferència de temperatures mínimes previstes

Dilluns començarem la setmana amb un dia tranquil, amb moltes clarianes al matí i boires a les fondalades i planes interiors que reduiran força la visibilitat. A la resta del país apareixeran alguns núvols però no serà fins a la tarda quan acabarà tapat. Durant la segona part del dia podran caure alguns xàfecs o plugims per l’oest del territori. Els vents giraran a est, febles, i mantindran la maror a la façana costanera.

Dimarts i dimecres s’esperen pocs canvis, amb moltes estones de sol i boires matinals. En tot cas, segueix la incertesa en els models i l’entrada d’un front pot deixar alguna nevada feble al Pirineu lleidatà, amb una cota propera als 2.000 m. Les temperatures remuntaran i l’ambient serà més suau, amb màximes al voltant dels 16 ºC o 17 ºC al litoral.

Temperatura màxima prevista per dimarts

Els models indiquen l’arribada d’una nova pertorbació de cara a dijous, amb xàfecs generals i pluges que poden ser abundants al litoral i al prelitoral, així com al Pirineu de Lleida, on s’acumularien uns 20 cm de neu nova. El tàlveg portaria vents del sud-oest en altura que farien reactivar les precipitacions al litoral i també al Prepirineu i vessant sud del Pirineu. Amb el pas del front girarien els vents cap a l’oest i nord-oest, es mantindria la nuvolositat al Pirineu i s'aclariria el cel a la resta del país.

Divendres seria un dia d’impàs i cap al tard tornarien els xàfecs, sobretot a la façana costanera, amb ruixats més intensos de matinada, però a partir de mig matí quedaria més serè, tant a Ponent i el sud com al Pirineu, amb núvols al nord-est, on podria caure algun darrer ruixat. Anirem seguint les previsions perquè el que sembla clar és que aquest llarg pont de la Puríssima (llarg per a alguns!) vindrà marcat per l’alternança de dies més tranquils amb altres d'humits i plujosos. 

stats