La méteo
previsions 13/11/2022

La méteo: una setmana amb pluges irregulars

Tastet de fred de cara al cap de setmana vinent amb ruixats intermitents a la meitat oest del territori

2 min
Boires matinals al Prelitoral
Escolta aquí la previsió del temps

A mesura que avancen els dies, l'ambient fred va retornant progressivament i anem deixant enrere les temperatures exageradament altes que hem estat experimentant aquesta setmana. Avui ens hem despertat amb el termòmetre per sota del d'ahir a primera hora del matí: les mínimes s'han situat clarament per sota de les de dissabte arreu del territori, amb variacions d'entre 1 i 5 graus menys. Aquest descens ha estat molt més marcat a la meitat sud del territori català, especialment a l'extrem sud, a les comarques del Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta –entre 4 i 7 graus menys respecte dissabte.

Temperatura de primera hora del matí.

A primera hora del matí també ens ha acompanyat la presència d'algunes boires i boirines en punts de l'interior, el litoral sud i les Terres de l'Ebre. No obstant això, a mesura que avanci el dia la nuvolositat de primera hora ha anat minvant fins a deixar el cel força assolellat al migdia, tot i el pas d'alguns núvols alts i mitjans, que han persistit sobre les comarques de Girona.

Amb tot, el mercuri ha enregistrat valors lleugerament més baixos a les hores centrals del dia: les màximes s'han mogut entre els 18 i els 23 graus arreu, excepte al Pirineu i el Prepirineu, on han quedat per sota. Ara per ara, la temperatura ha continuat situant-se per sobre de la mitjana climàtica –aproximadament 4 graus per sobre:

  • 23,6 °C (Pantà de Siurana)
  • 23,6 °C (Torroja del Priorat)  
  • 23,4 °C (els Hostalets de Pierola)

A partir de dilluns el termòmetre baixarà un esglaó més, que vindrà de la mà del pas de núvols d'oest a est –la baixada serà molt més subtil a la plana de Lleida i al llarg del litoral–. A partir de llavors, els models indiquen que el fred no arribarà com a tal, però sí que en tindrem un tastet de cara al cap de setmana vinent, amb una petita pujada del termòmetre prèvia durant la jornada de dijous. De fet, a llarg termini no es preveu una normalització de la temperatura fins a principis de l'última setmana de novembre.

Després d'aquesta situació de gota freda en altura que va afavorir les fortes precipitacions de divendres i el matí de dissabte al sud del territori, avui diumenge serà un dia molt tranquil sense cap previsió de pluges. De cara a dilluns és possible algun plugim a l'extrem nord-oest del Pirineu, però no serà fins dimarts a la tarda quan ens creuarà un front fred d'oest a est que escombrarà tota la Península i deixarà precipitacions disperses a la meitat oest del territori català, més abundants a la part nord. Mentrestant, la resta de Catalunya continuarà sense veure ni rastre de pluges fins divendres. Els models indiquen que a finals de la setmana vinent ens arribarà un altre front que principalment afectarà el Pirineu i el quadrant nord-est de Catalunya.

En general el mapa d'anomalia de precipitacions del Centre Europeu de Predicció de cara a la setmana que ve dibuixa clarament com les precipitacions afectaran molt clarament la façana atlàntica de la Península i poca cosa arribarà a nodrir tot el territori català.

stats