La méteo
previsions 01/10/2022

La méteo: temperatura a l'alça i cap rastre de precipitacions

La situació anticiclònica afavorirà l'augment acusat de la temperatura, sobretot a Ponent

2 min
Sortida del sol a la cala Montgó
Escolta aquí la previsió del temps

Després d'una nit de tempesta elèctrica a la zona costanera del litoral central, encetem el mes d'octubre amb el cel calmat i majoritàriament serè, amb presència de núvols baixos al litoral nord i central a primera hora del matí. Les temperatures de matinada han estat per sobre les de divendres arreu del territori, sobretot al Pirineu, on s'ha produït un augment notable –de més de 6 °C– dels valors. Tot i això, la mitjana de les mínimes d'avui es troba 4 °C per sota la mitjana climàtica, aproximadament, seguint la tendència d'aquests dies enrere.

Nit de tempesta a la costa de Barcelona

Aquest cap de setmana experimentarem una pujada del termòmetre acusada que es mantindrà estable al llarg de la setmana. Avui, dissabte, les màximes han estat moderadament més altes a la major part del territori –entre 3 i 6 °C per sobre les de divendres–, sobretot en punts del Pirineu, on les temperatures s'han situat entre els 13 i 17 °C, al quadrant nord-est (Alt Empordà i Baix Empordà) –entre 24 i 27 °C–, el sud de Ponent i Terres de l'Ebre –entre 23 i 28 °C–. Pel que fa al litoral i a la Depressió Central, aquest increment de temperatura no ha estat tan notable, amb un ascens lleuger d'entre 1 i 3 °C.

Les tres poblacions amb les màximes d'avui han estat:

  • Aldover 30.5 °C
  • Benissanet 29.3 °C
  • Vinebre 28.8 °C

De cara a diumenge experimentarem una pujada acusada del termòmetre, gràcies a l'arribada de l'anticicló que se'ns situarà a sobre. Les màximes fregaran gairebé els 30 °C en algun punt de Ponent –en especial al Segrià– i de l'interior –a les comarques del Bages i l'Anoia–, mentre que al litoral i al Pirineu es mantindran força similars a les de dissabte. A partir de llavors, s'espera que el termòmetre es mantingui estable fins dimecres. No és fins dijous, quan els models indiquen una baixada de la temperatura generalitzada, que retornarem a la temperatura típica d'aquesta època de l'any.

Ens espera una setmana ben tranquil·la sense rastre de precipitacions. Aprofiteu aquests dies per fer activitats a l'exterior, ja que se'ns presenta un cap de setmana amb el cel serè i assolellat. Els models indiquen que aquesta situació de calma anticiclònica s'allargarà fins gairebé a finals de setmana. Dijous torna la probabilitat de ruixats a les Terres de l'Ebre, Pirineu i Prepirineu Occidental. Posteriorment, es preveuen precipitacions generalitzades arreu del territori català, tot i que caldrà esperar a les noves actualitzacions per poder-ho concretar.

stats