Nova tongada de xàfecs i tempestes al litoral i al prelitoral
previsions 17/08/2022

La méteo: Tronades intenses dimecres i tendència a l'estabilitat a partir de dijous

Les tronades descarregaran amb calamarsa o pedra, sobretot a la meitat est

4 min

BarcelonaUna pertorbació a les capes altes de la troposfera ens portarà una lleu refrescada, amb una treva pel que respecte a la calor. L’avançament d’aquesta inestabilitat es va plasmar aquest passat dimarts amb les fortes tempestes que van descarregar amb força al Camp de Tarragona, al Baix Ebre i a la Terra Alta. Es van acumular fins a 70 mm a Aldover i fins a 59 mm a Horta de Sant Joan, però el més destacat van ser els fenòmens violents associats, amb una brutal pedregada (amb pedres de 2 cm de diàmetre) que va sacsejar el Tarragonès o el Baix Camp. També es van veure mànegues marines que van arribar a fregar la costa. Tot plegat està relacionat amb l’entrada d’aire fred a les capes altes que en contactar amb l’aire càlid romanent damunt de la Mediterrània fa que les nuvolades es disparin i que les tempestes es formin amb facilitat a prop de la costa.

Imatge del radar amb la forta tempesta que afecta la Costa Daurada, a les 10.42h
Tempesta amb pedra i calamarsa aquest matí, a Coma-ruga. Font: @berta_farre

 

Per aquest dimecres la situació es tornarà a repetir i les tempestes descarregaran aleatòriament a diversos punts del territori. Ho faran amb més probabilitat a la meitat est i, de fet, a mig matí ja començaven a veure’s nuclis tempestuosos en front de la costa catalana. El Meteocat ha emès un avís per pluges intenses que afectaran amb més probabilitat el litoral i el prelitoral central, sobretot a migdia i durant la tarda. A banda, a mig matí Meteocat avisa de la possibilitat de temps violent, amb tempestes que aniran acompanyades de pedra de diàmetre superior a 2 cm, ratxes de vent de més de 25 m/s, esclafits i/o tornados o mànegues.

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania evitar apropar-se, tant a peu o amb cotxe, a les zones inundables i limitar al màxim la mobilitat en moments de fortes precipitacions.

Avís per temps violent aquest matí a la costa
Avís per pluja intensa emès per aquest dimecres

 

Els models indiquen aquest temps insegur i es veuen acumulacions de pluja que, segons les previsions, poden superar els 20 o 30 mm en menys de mitja hora, provocant inundacions a baixos o a zones enclotades. Els ruixats aniran acompanyats d’aparat elèctric i en alguns casos de calamarsa o pedra. En front de la costa podran formar-se mànegues marines i alguna d’aquestes tempestes, terra endins, podrà generar algun esclafit o petit tornado. A Ponent els xàfecs seran menys probables i acabaran descarregant amb més probabilitat a Les Garrigues i a la Serra del Montsant. L’activitat tempestuosa tornarà a centrar-se en sectors del Camp de Tarragona, costa central, prelitoral central i a la tarda es mourà al nord-est, sobretot a l’interior de les comarques gironines i sud de la Costa Brava. Al final del dia disminuiran els ruixats i quedaran restringits al litoral i prelitoral central i nord. La calor afluixarà i aquest dimecres les màximes es mouran entre els 25 i els 28 a gran part del país, notant-se menys xafogor a la costa.

Diferència de les màximes entre dimecres i dijous
Màximes previstes per aquest dimecres

Dijous a la matinada continuarà el cel cobert i amenaçador a la meitat est, amb xàfecs al litoral i prelitoral central i nord del Maresme. A primera hora apareixeran més clarianes a la resta del país amb un cel serè a Ponent i a l’Ebre, on bufarà una mica de mestral. A mitja tarda tornaran a créixer les nuvolades, però ja només descarregaran cap al nord-est, sobretot a l’interior de les comarques gironines i Pirineu oriental. A Les Guilleries o al Collsacabra encara caurà alguna tempesta amb calamarsa o pedra, així com al Ripollès o a Les Alberes. La calor serà moderada i només passaran dels 30 graus a Ponent o a les Terres de l’Ebre. A la costa i al prelitoral es mouran entre els 26 i els 29 graus. La mar estarà una mica remoguda i hi haurà maror, amb vent del sud-est a la costa central i a l’Ebre.

Diferència de les mínimes previstes entre dimecres i dijous

 Divendres i el cap de setmana el temps insegur desapareix i tornarà a imposar-se el cel serè, amb algunes nuvolades a les comarques de muntanya o a la costa central i nord. Ja no s’esperen xàfecs, tret d’algun aïllat a l’interior de les comarques gironines i al Pirineu. Les màximes ja passaran dels 33 ºC divendres a Ponent i de cara al cap de setmana se situaran al voltant dels 35 ºC a l’Ebre i a les terres de Lleida. La calor tornarà a imposar-se arreu, amb valors superiors als 31 o 32 a la costa, amb xafogor.

stats