Calor moderada i alguns núvols inofensius
previsions 23/08/2022

La Méteo: Tornen les tronades i els aiguats a partir de dijous

Temps tranquil, amb algunes nuvolades inofensives a la costa i algunes de més gruixudes a la tarda a l'interior de les comarques gironines o al Pirineu que, localment, poden deixar algun xàfec feble

4 min

BarcelonaDies de calma i estabilitat, a l’espera d’un nou canvi de temps previst a partir de dijous. Aquesta frase serveix com a titular per definir el que ens espera aquesta setmana, és a dir, un dimarts i dimecres tranquils o amb poc moviment meteorològic i, en canvi, un final de setmana amb una nova tongada de ruixats i tempestes. Els models indiquen l’entrada d’una nova bossa d’aire fred despenjada en altura que, com que circula per damunt del nostre territori i s'aproxima a les aigües calentes de la Mediterrània, tornarà a generar grans núvols de tempesta.

De moment, per aquest dimarts, pocs canvis s’esperen, amb un cel bastant serè i només mig cobert per alguns núvols baixos que apareixeran a la costa central o algunes boires orogràfiques a la plana de Vic. A l’interior apareixeran també alguns núvols mitjans i alts, poc importants. A mitja tarda podran créixer núvols d’evolució en punts de muntanya que, de manera aïllada al Pirineu o Prepirineu oriental, podran deixar alguna gotellada.

La calor serà la normal per aquestes dates i els termòmetres no passaran dels 30 graus en moltes comarques costaneres, tot i que es notarà xafogor a causa de l’elevada humitat i la presència d’alguns núvols. Les màximes es mouran al voltant dels 35 o 36 graus a Ponent o a l’interior de l’Ebre, i a la resta del territori entre els 30 i els 33 graus.

Diferència de temperatura màxima entre dilluns i dimarts

Els vents bufaran del sud i la mar estarà una mica remoguda al nord de la Costa Brava, on encara bufarà tramuntana amb ratxes de fins a 50 km/h al cap de Creus (durant la matinada han registrat una ratxa de 80 km/h a Portbou). Hi haurà maror al nord del cap de Begur. A la resta del litoral el vent serà feble del sud o sud-est, amb mar arrissada al matí i marejol a migdia.

Ratxes màximes de vent previstes per dimarts al matí

De cara a dimecres apareixerà un cel serè al matí, però la tarda serà insegura a l’interior de Girona o al Pirineu. Les temperatures es mouran, novament, al voltant de 35 o 36 graus a Ponent o a l’interior de l’Ebre i a la costa apareixeran més núvols, amb més sensació de xafogor. A partir de migdia cauran xàfecs i alguna tempesta al Pirineu i al Prepirineu i, alguns ruixats també al massís dels Ports. Les tronades podran estendre’s per Ponent i seran d’intensitat feble o, localment, moderada, i acompanyades de calamarsa en alguns casos aïllats.

 

Pluja total prevista per dimecres

Dijous i divendres seran els dies més insegurs i inestables, amb l’entrada d’una mica d’aire fred en altura que tornarà a generar nuvolades potents. Els xàfecs i les tempestes descarregaran en molts punts del país, començant al matí al Pirineu i per Ponent. A migdia ja podrà ploure a qualsevol punt, sempre en forma de xàfecs, però més repartits per qualsevol comarca. Les tempestes es reactivaran al litoral i al prelitoral, on podran anar acompanyades de calamarsa o pedra. S’esperen ruixats de 20 o 30 mm en pocs menys de mitja hora i, localment, acumulacions superiors. Aquestes tempestes podran anar acompanyades de temps violent, amb alguna pedregada, esclafits o alguna mànega marina a la costa. Les temperatures es frenaran i no passaran dels 28 o 29 graus. Al Pirineu refrescarà, sobretot al final del dia.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dimarts i dijous

 

Divendres al matí continuarem amb un cel molt cobert i amenaçador al litoral i al nord-est, on encara cauran xàfecs. Les tempestes més actives hauran viatjat mar endins i els models indiquen aiguats a les Balears durant el matí. Al continent s’obriran clarianes per Ponent i pel sud. Durant la tarda tornarà l’activitat tempestuosa al nord de la costa central o a l’interior de les comarques gironines. També caurà algun nou ruixat al Pirineu i al Prepirineu. L’ambient serà més fresc, sobretot al nord. A Ponent no passaran dels 31 o 32 graus i al litoral els termòmetres es mouran entre els 26 i els 28 graus.

Les tronades es reproduiran dissabte al País Valencià, amb nous aiguats i acumulacions d’entre 30 i 50 mm o, localment, quantitats molt superiors. Tot plegat estarà associat a la bossa d’aire fred que anirà movent-se de sud a nord i que generarà aquest temps típic de finals d’agost, amb aiguats i tronades intenses. A Catalunya la situació serà més estable, però encara amb algun xàfec de tarda en punts de muntanya, sobretot del nord-est.

Pluja total acumulada per dijous
Pluja total acumulada per divendres
Pluja total acumulada per dissabte
stats