La méteo
previsions 27/11/2022

La méteo: últim dia de pujada del termòmetre

La baixada de la temperatura de la setmana vinent arribarà fins a valors per sota de la mitjana d'aquesta època de l'any i anirà acompanyada d'algunes precipitacions

3 min
Ivars d'urgell
Escolta aquí la previsió del temps

Diumenge serà l'últim dia de pujada del termòmetre. Avui la temperatura màxima ha estat semblant, sobretot al litoral i Prelitoral, i lleugerament més alta a la resta del territori. De fet, la mitjana de les màximes d'avui ha estat 2,5 graus per sobre la mitjana d'aquesta època de l'any. Al litoral i Ponent, el mercuri ha oscil·lat entre els 13 i els 17 graus de màxima i, a mesura que avancem cap a l'interior, el termòmetre ha enregistrat valors màxims entre els 10 i els 15 graus.

De cara a dilluns, un cop passat el front fred, el mercuri descendirà notablement fins a valors màxims per sota de la mitjana d'aquesta època de l'any: les màximes al vessant nord del Pirineu se situaran per sota dels 0 graus fins dimecres. Pel que fa a la resta del territori, les màximes es mouran entre els 10 i els 15 graus. Dimarts el termòmetre pujarà un esglaó més, però ràpidament tornarà a baixar, de manera que el fred s'instal·larà bona part de la setmana fins a començaments de la setmana vinent, en què el termòmetre tornarà a ascendir lleugerament. Així mateix, els models preveuen una forta baixada de cara a dijous i divendres. Així doncs, a poc a poc anirem donant pas al canvi d'estació de tardor a hivern a mesura que entrem al mes de desembre i deixarem enrere els canvis de roba entre els matins i els migdies.

Després d'un diumenge tranquil amb el cel enterbolit ens espera un canvi de temps a partir de dilluns pel pas d'un front fred que provocarà nevades al Prepirineu, amb una cota de neu que baixarà ràpidament per sota dels 1.500 metres i arribarà momentàniament fins als 1.100 metres al vessant nord del Pirineu. Els ruixats i les nevades, de moment només seran destacables en aquest sector del Pirineu i s'allargaran fins dimarts a la tarda. Així mateix, els models indiquen la formació d'una petita baixa al Mediterrani que durà precipitacions a les comarques del litoral central i nord, sobretot a la ciutat de Barcelona, on hi poden haver acumulacions de 10 litres per metre quadrat. A la resta del territori també s'esperen alguns ruixats dispersos al llarg del dia. A partir de llavors, no és fins dijous a la tarda quan els models preveuen, novament, precipitació que s'allargarà fins al dia de divendres. Al Pirineu la cota de neu baixarà en picat fins als 900 metres i la precipitació serà en forma de neu. Així doncs, els fanàtics dels esports de neu aprofiteu per pujar a esquiar de cara al cap de setmana vinent!

De cara a dilluns, el Meteocat ha emès un avís de vent de component nord i oest a partir del matí fins al vespre. Les ratxes màximes poden superar els 20 metres per segon al Baix Ebre, el Montsià i el Baix Camp durant la primera meitat del dia. A partir del migdia, també es pot superar el llindar a la resta del litoral sud, el Segrià i el Pirineu i Prepirineu, sobretot en cotes altes. Pel que fa a la resta del territori, al quadrant nord-est en general el vent serà fluix i variable, però a l'extrem de l'Empordà s'imposarà la tramuntana, amb cops forts al nord del cap de Creus amb ratxes que podrien arribar als 52 km/h al matí, com també pot passar a les cotes altes del massís dels Ports.

Una petita pinzellada del començament de desembre: els models indiquen un canvi en la configuració atmosfèrica que afavorirà les depressions cap al nostre territori. Aquest patró atmosfèric portarà a una normalització de la temperatura que vindrà acompanyada de precipitacions per sobre de la mitjana, sobretot al litoral i Prelitoral. Ara per ara, el mes de desembre sembla que arriba amb força, així que no us deixeu el paraigua i, sobretot, abrigueu-vos bé.

Anomalia de precipitació
stats