La méteo
previsions 08/08/2022

Molta calor, poca aigua i mal repartida

Els xàfecs reapareixeran cada tarda de la setmana, però bàsicament es concentraran al terç nord del país

2 min
Descarrega elèctrica captada diumenge a la tarda des de Sant Boi de Lluçanès.
Escolta aquí la previsió del temps

La tarda de diumenge va ser força moguda, amb xàfecs i tempestes que van tornar a descarregar amb intensitat al Pirineu i a la Catalunya Central però que també van regar la costa i el prelitoral de Barcelona i que, ja cap al tard, fins i tot van deixar escapar gotes a les Terres de l'Ebre. Sobresurten els 52 l/m² acumulats a la Quar, els 50 a Pinós, els 36 a Castellar de n'Hug –on ja en sumen 74 en els tres últims dies–, els 34 a Cardona o els 28 a Das, a la Cerdanya. On va ploure amb ganes la refrescada va ser clara –a Tremp van passar dels 36 ºC als 19 ºC en menys d'una hora–, però a la resta del país la jornada va tornar a passar amb temperatures fins i tot més altes de les que tocarien.

Ahir al migdia, el mercuri es va enfilar fins als 36 graus a Tàrrega i a Girona i fins als 37 a Lleida i a Tremp. I amb les últimes actualitzacions dels mapes del temps sobre la taula, sembla que la calor no afluixarà abans de la Mare de Déu d'Agost i que fins i tot podríem patir un petit repunt tèrmic de cara a dissabte. No s'assoliran registres extraordinaris –durant els pròxims dies no sentirem a parlar "d'onada de calor"– però sí que es mantindran les temperatures entre 2 i 4 graus per sobre de la mitjana climàtica. La xafogor serà especialment acusada a la façana litoral i sovintejaran les màximes d'entre 36 i 38 ºC als sectors més càlids de l'interior del país.

Pel que fa a l'estat del cel, es mantindrà la dinàmica dels últims dies: matins bàsicament assolellats i tardes més variables i insegures, amb creixement de nuvolades a partir de migdia en sectors de muntanya del Pirineu i del Prepirineu i amb tempestes i xàfecs sobtats que, dia sí dia també, acabaran regant algun indret o altre del país. Avui, per exemple, difícilment s'escaparan de l'àmbit pirinenc i no acumularan més de 15 o 20 l/m². Dimarts els ruixats de tarda abraçaran més comarques interiors i, com ahir, cap al tard també podran acabar deixant alguna gotellada al nord de la costa central o en punts de les Terres de l'Ebre.

Entre dimecres i divendres sembla que seran més probables al Pirineu i al nord de la Catalunya Central i que, de cara al cap de setmana vinent, tocaria agafar el paraigua a les comarques gironines. Aquest pronòstic a mitjà termini s'haurà de confirmar en pròximes actualitzacions dels models numèrics, però el que sembla clar a hores d'ara és que en algunes comarques del terç nord del país s'acumularan amb facilitat més de 60 o 70 litres en tota la setmana i que en força indrets de la costa central i de la Costa Daurada no caurà ni una gota abans de vuit o deu dies.

stats