previsions 10/01/2021

Gruixos acumulats de més de mig metre en diversos punts de Catalunya

Es mantenen activats els avisos per neu i fort onatge

Jordi Pons Otàlora
3 min
La nevada acumula fins a 50 cm a les parts elevades del Baix Ebre
La nevada deixa gruixos acumulats de més de mig metre al sud

La nevada continua descarregant i ja porten acumulats gruixos de fins a 60 cm a comarques com la Terra Alta, el Priorat, parts elevades dels Ports i prop de 50 a la Serra de Prades, Montsant, Les Garrigues o al Matarranya, a la Franja de Ponent. Les acumulacions també superen els 40 o 50 cm a les Guilleries-Collsacabra o al Pirineu i Prepirineu.

Al llarg d’aquest migdia seguirà plovent o nevant amb intensitat moderada, sobretot cap al sud i l'oest de la Catalunya Central on podrà nevar en qualsevol punt, amb una cota de neu al voltant dels 300 metres.

De cara a la tarda la precipitació es restringirà cap al nord-est, però encara seguiran els xàfecs a la Catalunya central i el sud amb cota de neu d'entre 400 i 800 metres. Els avisos per neu continuen actius per acumulacions de més de 50 cm durant tot l’episodi al prelitoral sud i de fins a 30 cm a punts de la serralada Transversal, el Pirineu i el Prepirineu Oriental.

Cap al vespre nit aniran afluixant les precipitacions i de cara a dilluns apareixeran moltes clarianes, amb un temps més assolellat.

Neu acumulada fins a les 11h del matí d’avui diumenge:

  • Arnes: 65 cm
  • els Ports: 52 cm
  • Horta de Sant Joan: 50 cm
  • el Perelló: 50 cm
  • Llessui: 50 cm
  • Falset: 46 cm
  • Prades: 40 cm
  • Bellaguarda (Les Garrigues): 45 cm
  • Tivissa: 44 cm
  • Rupit: 35 cm
  • Ulldeter (2400 m): 40 cm
  • Tuixent: 35 cm
  • Port del Comte (2300): 35 cm
  • Cadí Nord (2143 m): 30 cm
  • el Pont de Suert: 25 cm
  • Tremp: 15 cm
La nevada ha acumulat més de mig metre a la Terra Alta
Fins a 40 cm acumulats al Matarranya

A banda de la neu, durant la passada matinada hi ha hagut ratxes de vent fortes a molts punts del litoral i prelitoral com, per exemple, els 90 km/h del Port de Barcelona o els 75 km/h de l’Observatori Fabra o Cabrils.

Avís per nevades per aquest diumenge

Les precipitacions continuaran caient al llarg del matí amb intensitat moderada o, localment forta, en algunes comarques del sud i també del prelitoral o punts de la costa central. La nevada seguirà amb menys intensitat al llarg del matí, sobretot a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre i també a comarques de Girona i est de la Catalunya Central. La cota de neu se situarà al voltant dels 400 metres, localment per sota, sobretot durant la primera meitat del dia i als dos extrems del territori. Al llarg de diumenge es podran acumular gruixos de neu recent d’entre 15 i 25 cm nous que se sumaran als ja caiguts. A partir de la tarda les precipitacions seran més aïllades i la borrasca anirà afluixant. S’esperen xàfecs amb quantitats més minses i poc abundants, excepte al nord-est o al sud, on encara podran ser d’intensitat moderada, amb una cota de neu que remuntarà fins els 800 m, excepte a l’interior de les comarques de Girona o sud del país, on encara se situarà al voltant dels 500 m. Les temperatures avui es mantindran baixes, amb valors propers als 8º o 9ºC a la costa. A la façana costanera continuarà la mala mar amb maregassa (onades de fins a 3 m d’altura) amb forta mar de fons de l’est.

El Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos per neu, vent, onatge i pluja intensa. Protecció Civil té activades les alertes per neu, vent i mala mar.

Avís per fort onatge per aquest diumenge

De cara a dilluns el temps canviarà radicalment, amb un cel més seré i sense precipitacions o, en tot cas, algun darrer xàfec feble de neu de matinada a les Terres de l’Ebre o muntanyes de Prades i Montsant. Serè al Pirineu i presència de bancs de boira a a les planes interiors. Les temperatures es mantindran baixes i l’ambient molt fred, sobretot allà on aparegui la boira que, en molts casos, serà gebradora.

Temperatura màxima prevista a Catalunya per diumenge
Precipitació acumulada prevista per diumenge
stats