La méteo
previsions 13/09/2022

La méteo: una tongada de pluja serà el principi de la fi de la calor intensa

Entre aquesta tarda i nit les pluges guanyaran protagonisme per l'oest i pel sud

3 min

BarcelonaEl canvi de temps ja s'està notant clarament a Ponent, mentre en alguns punts de l'est la calor és encara més intensa que ahir. El mapa de diferència de temperatura entre les 17.30 h d'avui i la mateixa hora d'ahir posa clarament de manifest que mentre en alguns indrets la temperatura ha baixat més de 10 graus, a l'Empordà hi ha més de 5 graus més que ahir. D'entre les màximes d'avui destaquen els 38 graus de Cabanes, però també els 35,7 de Figures o els 34,7 de Girona. A l'aeroport de Girona amb dades des dels anys 70 només ha fet més calor en un dia de setembre durant els primers dies del mes del 2016 i el dia 25 del 1983.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

La calor i la xafogor d'aquesta matinada han sigut extraordinàries per ser setembre, i encara més si tenim en compte que gairebé som a mitjans de mes. La mitjana de les temperatures mínimes s'ha situat en 19,3 ºC a primera hora, el valor més alt per un mes de setembre com a mínim des del 2009, però curiosament durant el dia ha reculat un grau, sobretot a causa de la baixada de temperatura en indrets de muntanya.

Al Raval de Barcelona la mínima no ha baixat dels 25,7 ºC, i al Museu de Badalona de 25,3. Amb dades des del 2009 no hi ha registrada cap altra temperatura mínima superior als 25 ºC en aquest punt del Barcelonès nord. A Tortosa, amb més de 100 anys de dades, només hi ha registrada una temperatura mínima més alta en un mes de setembre que els 24,5 ºC d'avui. Al Prat tampoc s'ha baixat de 25 ºC (25,1), un fet inèdit en un mes de setembre amb dades des del 1944. Les temperatures mínimes poden baixar una mica fins a les dotze de la nit d'aquest dimarts, però el més probable és que molts d'aquests rècords se sostinguin.

Avui arribarà una primera tongada de ruixats que pot ser important en diferents comarques de Ponent, del sud o fins i tot de l'altiplà central. Cal esperar acumulacions de més de 20 o 30 l/m² sobretot al vessant sud del Pirineu, però també en punts de les Terres de l'Ebre. No és descartable que en altres comarques de Ponent i del sud es puguin arribar a acumular pluges també rellevants, però com més a l'est més aïllats seran els xàfecs. Fins a les 17.30 h les pluges ja han deixat 17 l/m² a Espot, 10 al Port de la Bonaigua i també 10 a Prades. També destaquen els 7 l/m² d'Ascó i els 6 de Cervera.

Les precipitacions arribaran sobretot a la tarda i vespre, però entre la matinada i demà a primera hora és probable una segona tongada de pluges també destacable. No és descartable que demà a primera hora alguns ruixats intensos puguin arribar fins a punts també de la costa central o del sud de la Costa Brava. Ahir a la tarda una tempesta aïllada va deixar 16 l/m² a Sant Pau de Segúries, 7 a la Vall de Bianya i 4 a Olot.

Bona part del dia demà serà assolellat o en tot cas encara amb intervals de núvols a la costa i al prelitoral. Alguna tempesta puntual però forta podria afectar també les Balears. Dijous hi haurà més sol que núvols i només s'escaparan ruixats de tarda al Pirineu i a les Terres de l'Ebre, però de cara a divendres cal esperar una tongada de xàfecs més extensa. En aquest cas les pluges més significatives afectaran les comarques de Girona i de Barcelona, sobretot el Pirineu Oriental i la Catalunya Central, però també sectors més pròxims a la costa. Entre les últimes hores de divendres i la matinada de dissabte és quan més risc de pluja hi haurà i quan les quantitats acumulades poden ser més destacables. El més probable és que dissabte quedi un temps insegur i amb força núvols en moltes comarques de l'est, però ja només plouria de forma puntual. Diumenge farà més sol i el temps serà més estable.

La temperatura farà una baixada progressiva durant la setmana, però fins divendres en molts punts de la costa no es notarà un alleugeriment clar. Els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies estan molt influïts per la baixada que el termòmetre ja farà avui a Ponent, però cal fixar-se en el fet que sobretot és a partir de divendres quan la baixada de la temperatura és més clara a la meitat est de Catalunya. El que sí que es pot dir amb rotunditat és que la calor intensa ja no tornarà. La setmana que ve la temperatura es mantindrà probablement en valors normals per a l'època i en alguns moments fins i tot es notarà ambient de tardor.

stats