La méteo
previsions 07/11/2022

La méteo: més núvols, nits menys fredes i poca pluja

Els pròxims la temperatura tendirà a pujar però arribarem a mitjans de mes amb un ambient plenament de tardor

2 min

BarcelonaEls últims dies estem immersos en una situació típica d'anticicló de tardor en la qual el fred es fa notar de matinada i a primera hora, però, en canvi, al migdia el termòmetre puja amb força. Aquest migdia la temperatura ha tornat a ser bastant més alta del que tocaria per a l'època, tot i que a primera hora un 37% de les estacions de les quals fem seguiment van baixar per sota dels 5 graus de matinada. D'entre les màximes més altes destaquen els 25 graus d'Anglès, els 24 de Tortosa o els 23 de Barcelona, de Figueres i de Girona. De mitjana les màximes han sigut 3,6 graus més altes del que caldria esperar per a l'època. A primera hora, en canvi, les mínimes han sigut lleugerament més baixes respecte de la referència dels últims anys.

Aquesta setmana arribaran diversos sistemes frontals que gairebé no faran ploure, però que sí que mantindran el cel mig ennuvolat durant els pròxims dies. Demà el dia serà variable sobretot a les comarques de Girona, tot i que a la tarda la nuvolositat augmentarà en general. Aquest dimarts el vent de garbí tornarà a guanyar protagonisme i bufarà amb ratxes de fins a 40 o 50 km/h al sud de la Costa Brava i en altres sectors del nord-est. El vent rebaixarà la sensació tèrmica en aquest àmbit, però en general al migdia la temperatura pujarà més que avui, sobretot a la costa i al prelitoral.

L'entrada d'una massa d'aire més càlid i l'augment dels núvols faran que al centre de la setmana les nits no siguin tan fredes. Les matinades de dimarts a dimecres i de dimecres a dijous es notarà un ambient menys hivernal a primera hora, una pujada del termòmetre que serà molt menys perceptible al centre del dia. Dimecres serà el dia amb més núvols de la setmana, però malgrat això gairebé no plourà enlloc. A la tarda i vespre s'escaparan algunes precipitacions febles al Pirineu i poca cosa més.

A llarg termini els models de previsió fan pensar que podríem entrar en una fase més inestabilitat que encara està ben poc definida. No hi ha indicadors clars que facin pensar que tenim pluges a tocar, però sí que sembla clar que a partir del cap de setmana i sobretot en l'inici de la setmana que ve podríem entrar en un context de més inestabilitat que pot afavorir algunes primeres precipitacions. De moment els mapes de probabilitat de precipitació marquen poques coses clares. El cap de setmana s'insinua la possibilitat de ruixats puntuals a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. La setmana que ve els tons groguencs de més probabilitat de pluja taquen bona part del Mediterrani occidental, però tot plegat sense cap cosa clara. Caldrà creuar els dits i esperar que els pròxims dies es vagi definint alguna situació de pluja de cara a la setmana que ve.

Pel que fa a temperatures, també és destacable el canvi que hi haurà a partir de divendres. Després d'un tram central de la setmana amb molta suavitat i un ambient poc fred, a partir de divendres el termòmetre tornarà a baixar i es reactivarà un fred similar al dels últims dies. Per tant, encara que els pròxims dies la temperatura pugi, ara no entrarem en una fase llarga d'ambient clarament suau per a l'època com va passar durant la segona part de l'octubre.

stats