previsions 10/06/2022

La méteo: cap de setmana de ple estiu a l'espera de temperatures extremes

Diumenge les màximes ja superaran amb facilitat els 35 graus a Ponent i la primera part de la setmana que ve les temperatures s'acostaran a valors de rècord

3 min

BarcelonaDesprés d'una matinada fresca, aquest migdia la temperatura ha començat una pujada que no tindrà aturador fins a mitjans de la setmana que ve. A primera hora de la tarda avui molts termòmetres marcaven entre 3 i 5 graus més que ahir, i només el canvi de vent a les Terres de l'Ebre ha fet baixat la temperatura en aquest sector. La mitjana de les màximes ha pujat dos graus i mig més que ahir i s'ha situat un altre cop 5 graus per sobre del que caldria esperar per a l'època.

Destaquen els 36 graus de Sort, Alcarràs i Seròs o els 35 de Lleida. A Sort com a mínim des del 2010 no hi havia hagut cap temperatura de més de 35 graus durant la primera quinzena de juny. De fet, en els últims anys els únics precedents al juny de temperatures de més de 35 graus a la capital del Pallars Sobirà daten del pic de calor extrema que hi va haver el 2019 durant els últims dies del mes.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

La previsió està caient cada cop més clarament cap al costat de les temperatures extremes de cara a la setmana que ve. Demà farà més calor que avui i diumenge més que demà, però el més probable a hores d'ara és que la calor més forta d'aquest tram central del mes de juny no arribi fins dimarts o dimecres de la setmana que ve, dies en els quals és bastant possible que les màximes superin com a mínim puntualment els 40 graus en sectors de Ponent. Encara hi ha incerteses sobre fins a quin punt pujarà el termòmetre en l'inici de la setmana que ve, però a cada nova actualització dels models de previsió es va fent més probable un escenari en el qual la calor serà extrema.

La temperatura del mar està per sobre del que caldria esperar per a l'època, i això afavorirà també la xafogor a la costa. Ahir el mar estava a 21,5 graus a Barcelona, un grau i mig per sobre del que caldria esperar per a l'època, segons les observacions de Diego Lázaro. Aquest cap de setmana progressivament la temperatura nocturna s'anirà enfilant, i en l'inici de la setmana que ve les nits tropicals seran extenses i no només afectaran punts de la costa sinó també sectors interiors.

Les temperatures de la setmana que ve tornaran a ser excepcionals per a l'època. A Lleida, per exemple, és probable que entre dilluns i dimarts se superin els 38 graus, un fet excepcional en la primera quinzena de juny. Amb dades des del 1960 el termòmetre només ha saltat per sobre dels 38 graus tres vegades abans del 15 de juny: en la famosa onada de calor del 2003, en la calorada del juny del 2017 i també l'any passat. Mai ha passat per sobre dels 39. Sembla difícil que els pròxims dies caiguin rècords del mes de juny, però segurament cauran com a mínim rècords de la primera quinzena del mes.

Quan i com s'acabarà aquesta calorada és poc clar. A hores d'ara el més probable és que el cap de setmana que ve la temperatura ja sigui molt més normal per a l'època, però no és gens descartable que el termòmetre s'instal·li en la banda molt alta tota la setmana. Les previsions per setmanes del Centre Europeu de Predicció aporten cert optimisme a llarg termini. Aquests dos mapes són les anomalies de temperatura previstes de cara a la setmana que ve i la de Sant Joan. A hores d'ara sembla que la setmana de la revetlla les temperatures serien més raonables, tot i que la fresca arribaria molt més a sectors de l'oest de la Península que no al Mediterrani.

Pel que fa a l'estat el cel, demà i diumenge predominarà clarament el sol. A mesura que avanci el cap de setmana la possibilitat d'algunes tempestes de tarda al Pirineu anirà a més. Demà hi haurà ruixats bastant aïllats i molt centrats al Pirineu occidental. Diumenge i dilluns podrien arribar a més punts de la serralada, als Ports o fins i tot a altres sectors de l'extrem oest de Catalunya, però sempre de manera bastant puntual. No hi ha res que faci pensar en cap tongada de ruixats destacable a set dies vista.

La tramuntana ha anat perdent força, després que ahir el vent arribés als 70 km/h a Espolla i als 65 a Roses. El cap de setmana hi haurà poc vent, predominaran les marinades i la situació marítima millorarà: els trams de maror i forta maror d'avui s'aniran convertint en marejol i predominaran les banderes verdes a les platges.

stats